Rein is ‘brother’ noch ‘cousin’

tanken_ap.jpgHet kan zijn dat ik een beetje verdwaald was in New York. Ik zag een pompstation en dacht dat het wel goed zou zijn mijn halflege tank bij te vullen. Ik reed het pompstation binnen (geen selfservice) en zag de pompbediende op een stoel voor zijn kantoortje zitten.

Ik was gewend ze te zien opspringen om, nadat ze de slang hadden ingehangen, met een lang soort bezem je voorruit onder handen te nemen. Deze bleef echter op zijn gemak zitten. Ik informeerde of ik misschien wat ‘gazz’ zou kunnen krijgen. De man keek me langdurig aan en sprak tenslotte de woorden - you are no cousin.

Het duurde even voor ik begreep wat hij bedoelde, tot ik me realiseerde dat de man zwart was. Ik werd op een beleefde manier op mijn plaats gezet. Hoe ik het in mijn hoofd haalde bij een zwart pompstation te willen tanken. Een ervaring rijker vertrok ik maar weer. Of ik het de man kwalijk nam? Nee, daarvoor was hij te correct en had ik te sterk het gevoel een onvergeeflijke fout te hebben gemaakt.