Rehn ziet weinig vooruitgang Turkije

Brussel. Turkije laat op het moment nauwelijks vooruitgang zien in de hervormingen die nodig zijn voor toetreding tot de Europese Unie. Dat zei de Finse eurocommissaris voor uitbreiding, Olli Rehn, gisteren tijdens een conferentie in het Europees Parlement in Brussel over een nieuwe Turkse grondwet, georganiseerd door de Nederlandse europarlementariërs Joost Lagendijk (GroenLinks) en Jan Marinus Wiersma (PvdA). Volgens Rehn is sprake van ”vertraging” in de vele hervormingen die Turkije nog moet doorvoeren. Rehn zei dat de recente discussies in Turkije - de opheffing van het verbod op het dragen van hoofddoeken op de universiteit - ”veel politieke energie” hebben gekost. Er zouden wel ”signalen” zijn dat de regering op het punt staat met een herziening te komen van het omstreden artikel 301 uit het wetboek van strafrecht dat belediging van het `Turkendom` en verwijzing naar de Armeense genocide verbiedt.