Order Pentagon gaat naar Europees EADS

New York. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft in het weekeinde de opdracht voor de vervanging van honderden tankvliegtuigen gegund aan een consortium waarin het Europese EADS een hoofdrol heeft. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing is gepasseerd. Het consortium met EADS, de eigenaar van Airbus, en het Amerikaanse Northrop Grumman zal voor 35 miljard dollar (23 miljard euro) 179 aangepaste Airbus A330-toestellen leveren. De toekenning is een breuk in de relatie tussen de Amerikaanse luchtmacht en Boeing. Dat bedrijf was de fabrikant van de huidige vloot aan tankvliegtuigen, waarvan sommige inmiddels veertig jaar oud zijn. Boeing zegt in een reactie ”zeer teleurgesteld” te zijn en overweegt in beroep te gaan tegen het besluit. In Seattle gingen werknemers van Boeing gisteren uit protest de straat op. Het Democratische Congreslid Norm Dicks zei in The New York Times: ”We zitten in een recessie nu we dit aan Airbus geven. Dat zal niet goed vallen.”