Ook apen bereikten Amerika via de Beringstraat

Rotterdam, 4 maart. De eerste primaten bereikten Noord-Amerika vanuit Azië over een landbrug tussen Siberië en Alaska, tegenwoordig de Beringstraat. Ook de mens kwam later via die route naar Amerika. Dat schrijven de Amerikaanse ontdekkers van de oudste Amerikaanse primaat (Teilhardina magnoliana) in de jongste editie van het het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences. Teilhardina leefde 55,8 miljoen jaar geleden, blijkt uit analyse van de tanden, in de Amerikaanse staat Mississippi. Eerder is geopperd dat primaten Noord-Amerika vanuit Europa bereikten in een tijd dat Schotland en Groenland met elkaar verbonden waren, maar Beard maakt aannemelijk dat die migratie andersom verliep: van Noord-Amerika naar Europa.