Ook al is melk superduur, mensen blijven het kopen

In het Commentaar `De markt in ongenade` (Opiniepagina, 22 februari) wordt niet gedifferentieerd voor de aard van het artikel. Melk - in het algemeen: basisvoedsel - is in de markt heel wat anders dan bijvoorbeeld speelgoed. Ook al is melk superduur, mensen blijven het kopen. Als melk schandalig goedkoop is, koopt men er nauwelijks meer van dan toen het veel kostte. Wanneer de prijzen langdurig laag zijn, daalt door de immobiliteit van de productiefactoren de productie niet of nauwelijks. Het marktmechanisme werkt dus bij melk niet, in ieder geval niet op korte termijn. Als er hongersnood is, duurt het maanden zo geen jaren voordat er weer voedselzekerheid is.

Al meer dan 100 jaar hebben rijke landen dan ook een beleid om voedselzekerheid te garanderen met behulp van marktordening. Daardoor kan iemand die er nu op zondagmiddag achter komt dat er thuis geen melk meer is, er zeker van zijn dat er inderdaad zuivel beschikbaar is bij Albert Heijn.

Op lange termijn is dit echter minder zeker. Op 13 februari 2008 hielden ca. 4000 Europese melkveehouders een demonstratieve vergadering in Brussel om marktregeling te behouden over 5 jaar, wanneer het huidige Gemeenschappelijk Landbouwbeleid afloopt. Zeker belangrijk voor de Nederlandse veehouders die met hun kostprijs van ca. 40 eurocent bij de verwachte wereldmarktprijs van 25 eurocent voor een onmogelijke opgave staan. Het beste als melkveehouder maar naar Australië of Nieuw Zeeland verhuizen en een leeg Nederlands platteland achterlaten? Dan komt de beschikbaarheid van melk voor de eenvoudige Nederlandse consument alsnog in gevaar.