Onderzoek naar walvisprotest

Nederland gaat op verzoek van de Japanse regering onderzoeken wat er gisteren tijdens de actie van de organisatie Sea Shepherd tegen de walvisvaart precies is voorgevallen. Als blijkt dat er sprake is van een strafbaar feit, dan zal Nederland vervolgstappen ondernemen. Dat heeft de Nederlandse ambassadeur tegen het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. In de wateren rond Antarctica werd gisterochtend een vloot Japanse walvisvaarders hinderlijk gevolgd door activisten. Ze zouden ruim twintig dozen met bedorven boter naar een walvisvaarder hebben gegooid. Daarbij raakten drie Japanse opvarenden lichtgewond. Dat meldde de Japanse regering, die de opvarenden van het schip de Sea Shepherd direct veroordeelde om „hun terroristische daad”. „Dit soort illegaal gedrag mag niet worden toegestaan”, aldus een woordvoerder van de regering. Ze protesteert formeel in Den Haag – de Sea Shepherd is in Nederland geregistreerd. (AP)