Multatuli Museum in het nauw

Het Multatuli Museum in Amsterdam dreigt in financiële moeilijkheden te komen door een huurverhoging. Het Stadsdeel Centrum – eigenaar van het pandje waarin het museum is gevestigd – wil de huur de komende jaren verhogen van 5000 tot 15 duizend euro per jaar. Dat kan het museum niet betalen, zegt conservator Jos van Waterschoot. „Wij krijgen nu een subsidie van 22 duizend euro van de Gemeente Amsterdam. Als 15 duizend euro daarvan aan huur opgaat, kunnen we niets meer doen.” Het museum heeft het nieuwe huurcontract inmiddels ‘met tegenzin’ ondertekend. „Anders hadden we eind mei op straat gestaan”, zegt Van Waterschoot.

Volgens woordvoerder Ton Boon van het stadsdeel centrum is diverse culturele instellingen al in 2004 meegedeeld dat de huren zouden worden verhoogd tot ‘kostendekkend’ niveau. „Kennelijk heeft niet iedereen zich daarop voorbereid.”

Volgens Winnie Sorgdrager, voorzitter van het Multatuli Genootschap dat het museum bestuurt, is er een zeer ‘verwarrende situatie’ is ontstaan. „Het stadsdeel meent dat de centrale stad de subsidie maar moet verhogen. Je weet niet meer waar je terecht kunt.” Sorgdrager gaat vandaag brieven aan de gemeente en het stadsdeel sturen over de kwestie.

    • Arjen Fortuin