Mogelijke crisissituaties zoals je verjaardag

Mijn drieëndertigste verjaardag, gisteren, op drie-drie, kwam ik zonder hysterische huilbuien, maagklachten en/of existentialistische crises door, wat bijzonder is op verjaardagen (en op Oud en Nieuw). Hieruit zou ik kunnen concluderen dat ik ouder en wijzer ben geworden, of dat ik door mijn korte vakantie in Thailand een zenboeddhist ben geworden, maar ik denk dat het vooral gewoon een goede verjaardag was.

Het feest was dit weekend al gegeven, op een neutraal moment, met leuke mensen en goede taarten, en op mijn verjaardag zelf had ik een fijne lunch en kreeg ik een driezitsbank. Meer heeft een zenboeddhist als ik niet nodig.

In mogelijke crisissituaties zoals je verjaardag leer je je echte vrienden kennen, want die zijn er dan voor je. En wat bleek: mijn nieuwe werkster is een echte vriend. Zij stuurde mij ’s morgens vroeg al een Engelstalige sms waarin zij mij toewenste dat mijn goede werken veel mensen gelukkig zouden maken en dat ik zo lang zou mogen leven tot ik achterkleinkinderen had (dat had nou nog nooit iemand mij toegewenst, vooral niet per sms), en toen zij daarna bij mij kwam schoonmaken om de resten van het feestje weg te werken, gaf ze mij ook nog een wenskaart namens haarzelf en haar man. ‘We love you’ had ze op de envelop geschreven, wat mij raakte. Op de kaart zelf stond ‘33 jaar!’, met een tekening van een rimpelige hond. Daarnaast stond een lange, zogenaamd hilarische opsomming gedrukt van alle narigheden die bij 33 worden hoorden.

Omdat mijn werkster geen Nederlands spreekt, en om te laten blijken dat ik blij was met de kaart (en met de goede werken, de achterkleinkinderen en ‘We love you’) vertaalde ik de hele tekst. ‘Je krimpt in de lengte’, stond er dolkomisch, en: ‘Je groeit in de breedte’, en daarna stond er plots: ‘Je ontdekt grijze haren, en niet alleen op je hoofd.’

Ik besloot dit zinnetje maar niet geheel te vertalen om mijn streng gelovige, lieve werkster niet te shockeren. ‘You discover grey hairs!’ riep ik maar, en wees daarbij uitbundig op de grijze lok die mijn eigen hoofd al sinds mijn 23ste cultiveert. Ik beschouw het als een van mijn goede werken dat ik voor haar heb verzwegen welk ranzig feit over mijn nieuwe leeftijd er op haar wenskaart stond.

Lees alle columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius