Minister Cramer wil CO2-uitstoot auto`s verder beperken

brussel. Er moeten ook voor de lange termijn strenge limieten komen voor de CO2-uitstoot van automotoren. Dat heeft minister Jacqueline Cramer (Milieu, PvdA) gisteren voorgesteld tijdens overleg in Brussel. Europese ministers bespraken daar voorstellen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, om de CO2-uitstoot van automotoren te reduceren tot 130 gram per kilometer in 2012. Cramer wil dat er ook een doelstelling komt voor 2020, liefst van 80 gram per kilometer. ”Dat is duidelijk voor het bedrijfsleven”, zei Cramer na het overleg. Veel landen vonden de door Cramer voorgestelde limiet te streng. ”Maar ik heb de indruk dat dit wel de goede kant op gaat”, zei ze. Er werd nog geen besluit genomen over het plan van de Europese Commissie. De doelstelling van 130 gram in 2012 is een gemiddelde. Verschillende landen willen de plannen zo wijzigen dat die gunstiger uitpakken voor hun nationale auto-industrie.