Machtsstrijd tussen Franse werkgevers beslecht

De Franse werkgeversvoorzitter Laurence Parisot heeft gisteren een overwinning geboekt in de machtsstrijd die de vertegenwoordigers van het Franse bedrijfsleven verdeelt. De machtige organisatie van werkgevers in de metaalindustrie UIMM vervangt op haar aandringen haar vertegenwoordigers in werkgeversorganisatie Medef. Ook ziet zij af van het betalen van een vertrekpremie van 1,5 miljoen euro aan UIMM-voorman Denis Gautier-Sauvagnac.

Gautier-Sauvagnac was nummer twee van de Medef achter Parisot totdat eind vorig jaar aan het licht kwam dat hij jarenlang geld had doorgesluisd van de werkgeversorganisatie naar een onbekende bestemming. Hij zou zo een occult financieringssysteem van vakbonden en pressiegroepen hebben onderhouden. Daarmee zou zeker 16 miljoen euro gemoeid zijn.

In november trad Gautier-Sauvagnac onder druk van Parisot af als nummer twee van de Medef. Maar de UIMM bleef hem steunen. Dit weekeinde werd bekend dat de UIMM Gautier-Sauvagnac een vertrekbonus van 1,5 miljoen euro had beloofd.

Parisot ontstak daarop in woede, onderbrak haar vakantie en eiste het vertrek van alle UIMM-vertegenwoordigers uit de instanties van de Medef. De UIMM is de vertegenwoordiger van de industriesector, die vanouds overheerst in de Franse werkgeversverhoudingen. Parisot, voormalige topvrouw van een opinieonderzoeksbureau, is de vertegenwoordiger van de ‘moderne’ dienstensector, die steeds belangrijker is voor de Franse economie, maar in lager aanzien staat.

Na crisisberaad zwichtte de UIMM gisteren deels voor Parisot. De vertrekpremie van Gautier-Sauvagnac wordt „heronderhandeld”, maar is nog niet van tafel. De vertegenwoordigers van de UIMM in de Medef stappen op, maar worden wel vervangen. Parisot kreeg complimenten van premier Fillon voor haar optreden.