Japan wil uitleg actie Sea Shepherd

Twee actievoerders van Sea Shepherd bekogelen een Japanse walvisjager. Foto AFP This handout picture released by the Sea Shepherd Conservation Society shows Australian crew member Ralph Lowe (L) and former Dutch police officer Laurens de Groot (R) throwing bottles of butyric acid from their own vessel "Steve Irwin" onto the Japanese whaler Nisshin Maru (R) on March 03, 2008. Both Japan and Australia, the leading opponent of whaling, condemned the latest attack by the Sea Shepherd group, which has vowed to stop Japan's controversial expedition by force if necessary. AFP/PHOTO/HO/Sea Shepherd Conservation Society RESTRICTED TO EDITORIAL USE AFP

De Japanse regering heeft gisteren de ambassadeurs van Nederland en Australië in Tokio om uitleg gevraagd over acties van milieugroep Sea Shepherd.

Bemanningsleden van het schip Steve Irwin bestookten gisteren het dek van een Japanse walvisvaarder met flesjes die gevuld waren met boterzuur.

Japan zegt dat drie bemanningsleden bij de actie gewond zijn geraakt. De precieze aard van de verwondingen is onbekend. In de krant Japan Today staat dat de bemanning last zou hebben gekregen van ‘prikkende ogen’.

Nederland gaat uitzoeken wat er precies gebeurd is tijdens de actie van de organisatie Sea Shepherd. Het schip van eigenaar Paul Watson heeft zijn thuishaven in Australië, maar staat geregistreerd in Nederland. Daarmee valt het het schip onder de Nederlandse wetgeving. Ook is een van de actievoerders aan boord een Nederlander.

Mocht blijken dat er sprake is van een strafbaar feit, dan zal Nederland volgens de Nederlandse ambassadeur vervolgstappen ondernemen en een strafrechtelijk onderzoek beginnen.

Kapitein Paul Watson, de 57-jarige leider en oprichter van Sea Shepherd noemde de actie van gisteren „niet-gewelddadige chemische oorlogsvoering”. Volgens hem zijn alleen ongevaarlijke stoffen gebruikt. Boterzuur ontstaat in vetten en olie tijdens het afbraakproces. Het stinkt verschrikkelijk.

Japan is voornemens het incident ook aan de orde te stellen tijdens een vergadering van de Internationale Walviscommissie (IWC) deze week in Engeland. Minister Gerda Verburg van Landbouw (CDA) vertegenwoordigt Nederland in die commissie.