Internet Weblog van de dag

Werk van Wu Guanzhong

Wu Guanzhong. Op weblog China lezen we dat Chinese kunst hot is: „In het kunstenaarscentrum 798, een complex fabriekshallen in de wijk Dashanzi in Peking, waar ooit wapens werden gemaakt, bereiden de galeriehouders en horeca-uitbaters zich al voor op tienduizenden bezoekers die tijdens de Olympische Spelen naar het voormalige fabrieksterrein zullen komen om zich te vergapen aan het werk van de moderne iconen van de Chinese beeldende kunst zoals Feng Zhengjie, Zhang Xiaogang of de Gao-broers.

Ze zijn de uiterst succesvolle jonge generatie, talent dat in de jaren negentig is aangestormd en nu met hun avant-gardekunst de wereldmarkt verovert. De oudere generatie beeldende kunstenaars uit de twintigste eeuw is minder in beeld en daarom is het opmerkelijk dat een van de meest prominenten van hen, de nu 88-jarige Wu Guanzhong juist in 798 een overzichtstentoonstelling heeft. Zijn oudere werk, waarvan zowel olieverven als tekeningen zijn te zien, staat nog sterk in de Chinese traditie van een aan de natuur ontleend stilisme. Gaandeweg heeft hij het wezen hiervan echter in meer westers georiënteerde abstracte vormen weergegeven. Wu, die werkt onder de naam ‘Tu’, wat ‘ penseel’ betekent, was de eerste Chinese kunstenaar die in 1994 exposeerde in het Brits Museum.”

Lees meer over Chinese kunst op nrc.nl/china