Griepvirus kan tegen kou door vet

Rotterdam, 4 maart. Een vettig laagje dat bij lage temperaturen kristalliseert, beschermt griepvirussen tegen de kou. Bij hogere temperaturen, zoals in de zomer, smelt het beschermlaagje, waardoor het virus kwetsbaarder wordt. Dit betekent dat het virus zomers minder lang in de buitenlucht overleeft dan `s winters. Mogelijk is er daarom minder griep in de zomer. Dit concluderen Amerikaanse onderzoekers in het tijdschrift Nature Chemical Biology.

Het is nog steeds onzeker waarom er in de winter meer griep is. Eerder dachten wetenschappers dat overvloediger zonnestraling wellicht verantwoordelijk was voor de lagere griepcijfers in de zomer. Een andere verklaring is dat mensen in de winter meer binnen zitten, waardoor het virus gemakkelijker van mens op mens kan overspringen.