Geen garantie voor zaden op Spitsbergen

Rotterdam. De Svalbard Global Seed Vault, een ondergrondse bunker met ruimte voor anderhalf miljoen zaadmonsters van landbouwgewassen, kan niet de voedselveiligheid garanderen van de wereld na grote rampen als atoomoorlogen. Dat zegt de Britse botanicus Roger Smith, die de Millennium Seed Bank oprichtte. De kluis op Spitsbergen werd vorige week geopend. ”Het is niet meer dan een bankkluis, waar je waardevolle spullen voor langere tijd veilig in kunt opbergen. Het is een back-up van andere zaadbanken in de wereld.” Een definitieve opslag is de bunker niet, omdat alle plantenzaden na verloop van tijd hun kiemkracht verliezen. Volgens onderzoeker Roel Hoekstra van het Centrum voor Genetische Bronnen (CGN) in Wageningen blijft het nodig kiemproeven te doen. Het CGN stuurde 18.000 zaadmonsters naar Spitsbergen. De Global Seed Vault is volgens Hoekstra vooral een verzekering tegen lokale rampen. ”In Afrika ging een zadenbank verloren door een burgeroorlog en de zadenbank van Irak werd geplunderd tijdens de tweede Golfoorlog. En bij ons was de situatie in 1995 kritiek, toen de rivierdijken op doorbreken stonden.”