Gazprom vergroot druk op Oekraïne

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft vandaag met een verdere vermindering van gasleveranties naar buurland Oekraïne gedreigd als dat land niet voor 5 uur vanmiddag een akkoord heeft getekend voor de aflossing van achterstallige betalingen.

Gisteren had Gazprom de toevoer al met een derde teruggedraaid, enkele uren nadat Gazprom-topman Dimitri Medvedev tot de nieuwe Russische president was verkozen. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat een reductie van nog eens 25 procent zou volgen indien niet aan de eisen zou worden voldaan.

Gazprom maakte de maatregel van gisteren bekend nadat een deadline voor het betalen van openstaande rekeningen was verstreken. Er zou een schuld openstaan van 600 miljoen dollar (395 miljoen euro). Het Oekraïense Naftogaz, dat de gasdistributie in het land verzorgt, zegt echter dat die schuld al betaald is.

Begin februari dreigde Gazprom ook al met het dichtdraaien van de gaskraan naar Oekraïne wegens betalingsachterstanden. Dat werd op het nippertje voorkomen na spoedberaad van de Russische president Poetin en zijn Oekraïense collega Joesjtsjenko in Moskou.

In 2006 stopte Gazprom de gastoevoer naar Oekraïne omdat het land niet instemde met een tariefsverhoging. Dat werd in Europa uitgelegd als politieke druk van het Kremlin, dat met een belang van 51 procent feitelijk Gazprom bestuurt. Rusland zou de voormalige Sovjetstaat Oekraïne hebben willen straffen voor zijn nieuwe pro-Westerse koers. In grote delen van Zuid-Europa leidde de gasstop tot leveringsproblemen. In Europa laaide de discussie op over de toenemende afhankelijkheid van Russische energie. Volgens Gazprom zou de gastoevoer naar Europa nu niet in gevaar komen.