Gazprom beperkt de gaslevering Oekraïne

Nog geen drie uur nadat Gazprom-topman Dimitri Medvedev de Russische presidentsverkiezingen won, vermindert het staatsgasbedrijf de gastoevoer naar Oekraïne met 25 procent. Daarmee lijkt de aankomende president de strenge opstelling van het Poetin-bewind tegenover de voormalige Sovjetstaat te continueren.

Gazprom maakte de maatregel gisteren bekend nadat een nieuwe deadline voor het betalen van openstaande rekeningen was verstreken. Er zou een schuld openstaan van 600 miljoen dollar (395 miljoen euro). Het Oekraïense Naftogaz, dat de gasdistributie in het land verzorgt, zegt dat die schuld al betaald is.

Begin februari dreigde Gazprom ook al met stopzetting van gasleveringen aan Oekraïne wegens betalingsachterstanden. Dat werd op het nippertje voorkomen na spoedberaad van de Russische president Poetin en zijn Oekraïense collega Joesjtsjenko in Moskou.

In 2006 draaide Gazprom de gaskraan naar Oekraïne dicht omdat het land niet instemde met een tariefsverhoging. In Europa werd dit gezien als politieke druk van het Kremlin, dat met een belang van 51 procent de facto Gazprom controleert.

Rusland zou Oekraïne hebben willen straffen voor zijn toenadering tot het Westen. Het dichtdraaien van de kraan leidde tot leveringsproblemen in grote delen van Zuid-Europa.

Sindsdien is in Europa de discussie opgelaaid over de groeiende afhankelijkheid van Russische energie. Volgens Gazprom zou de gastoevoer naar Europa nu niet in gevaar komen.