Filmfestival R’dam kiest voor Wolfson

Rutger Wolfson wordt de nieuwe directeur van het International Filmfestival Rotterdam. Wolfson, die al sinds vorig jaar interim-directeur was van het festival, is door het bestuur voor vier jaar aangesteld.

Wolfson (38) treedt per direct terug als directeur van de Stichting Beeldende Kunst Middelburg, beter bekend als De Vleeshal, waar hij sinds 2000 leiding gaf.

Toen het bestuur van het filmfestival, waar Wolfson op dat moment zelf in zat, er niet in slaagde tijdig een opvolger te vinden voor scheidend directeur Sandra den Hamer, trad hij op 1 september aan als interim. Den Hamer werd op die dag directeur van het Filmmuseum. Gesprekken met kandidaten in binnen- en buitenland hadden in de voorgaande maanden niet tot een benoeming geleid. Een van die kandidaten trok zich terug na een eerdere toezegging.

Wolfson leidde eind januari de 37ste editie van het filmfestival en deed dat tot groot genoegen van bezoekers en medewerkers, zo zegt bestuursvoorzitter Melle Daamen in een telefonische reactie. Toen heeft het bestuur zijn keuze voor Wolfson bepaald.

In de persverklaring staat dat het bestuur Wolfson beschouwt „als voortreffelijk directeur die de organisatie van het festival voortvarend ter hand zal nemen. Hij heeft zich snel en charmant ingewerkt in de grootse wereld van het Rotterdamse Festival.” Van hem wordt „een innovatief programma verwacht”. Daamen lichtte dat vanochtend toe: „Een van de unieke punten van Rotterdam is de aandacht voor kunst buiten de film en daar is de achtergrond van Rutger een voordeel.” Wolfson studeerde Kunst en Cultuurwetenschappen.

Zijn gebrek aan ervaring in de filmwereld is volgens Daamen uitvoerig besproken in het bestuur en ook met een delegatie van het personeel. „Wij hebben nadrukkelijk gezocht naar iemand met een achtergrond in de artistieke film. Daar was niemand bij die tegen Rutger op kon. Wij onderkennen het belang van een internationaal netwerk en Rutger heeft zich bereid verklaard op dat vlak zijn achterstanden in te lopen.”

Het personeel heeft de bekendmaking vanochtend gevierd met champagne en taart. Woordvoerder Bert-Jan Zoet zegt dat een delegatie van de medewerkers unaniem heeft ingestemd met de beslissing van het bestuur.