Feyenoord komt nog even op de eerste plaats

De 55-jarige Bert van Marwijk wordt de 38ste coach van het Nederlands voetbalelftal. Hij moet zich met Oranje kwalificeren voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika.

Bert van Marwijk is het gisteren met de KNVB eens geworden over een contract van twee jaar voor de functie van bondscoach van het Nederlands elftal. In die periode moet de huidige trainer van Feyenoord het Nederlands elftal naar het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika loodsen.

De 55-jarige trainer volgt na het Europees kampioenschap in Oostenrijk en Zwitserland in juni Marco van Basten op. De laatste is vanaf komend seizoen als hoofdcoach werkzaam bij Ajax.

Van Marwijk wordt op 31 maart bij de KNVB in Zeist gepresenteerd, evenals de rest van de nieuwe technische staf. Voor de invulling hiervan voert de voetbalbond nog gesprekken met de oud-spelers Phillip Cocu en Frank de Boer alsmede Van Marwijks huidige assistent Dick Voorn. Als de technische staf zo wordt ingevuld, kiest de KNVB voor een evenwicht tussen de drie traditionele topclubs: Feyenoord (Van Marwijk), PSV (Cocu) en Ajax (De Boer). Nu bestaat de leiding met Van Basten, John van ’t Schip en Rob Witschge uit drie ex-Ajacieden.

Na Jaap van der Leck, Ernst Happel, Thijs Libregts en Leo Beenhakker wordt Van Marwijk de vijfde bondscoach die ook voor Feyenoord heeft gewerkt. Hij was volgens directeur betaald voetbal Henk Kesler al eens eerder in beeld bij de KNVB. Toen vond Van Marwijk, die door de bond wordt gewaardeerd om zijn fatsoenlijke en rustige karakter, het nog te vroeg om het hoogste trainersambt van het land te vervullen. Kesler zag nu alleen in Guus Hiddink een betere kandidaat. De Achterhoeker wil echter met Rusland naar het WK in 2010. Van Marwijk kreeg wel de voorkeur boven Martin Jol en Co Adriaanse. Andere Nederlandse toptrainers als Louis van Gaal, Ronald Koeman, Frank Rijkaard en Dick Advocaat waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar.

Van Marwijk reageerde verheugd op zijn langverwachte benoeming. „Dit is toch het hoogste wat je als trainer kunt bereiken. Het is een mooi vooruitzicht en een grote uitdaging te kunnen werken met de beste spelers van Nederland”, liet Van Marwijk weten. „Het komt bovendien op een juist moment gezien mijn leeftijd. Gelukkig gunnen zowel de spelers als de directie van Feyenoord mij deze baan. Er wachten ons in de competitie en in de beker cruciale weken. De komende tijd wil ik me volledig op Feyenoord kunnen focussen, dat ben ik aan iedereen bij de club verplicht.”

Na het vertrek van Van Basten deze zomer ligt het voor de hand dat Mark van Bommel zich weer beschikbaar stelt. De middenvelder van Bayern München is de schoonzoon van Van Marwijk. De nieuwe bondscoach wordt bij het Nederlands elftal in elk geval herenigd met Robin van Persie met wie hij bij Feyenoord in de clinch lag.

Het contract van Van Marwijk bij Feyenoord loopt tot medio 2009. Daarin stond echter een clausule dat hij tussentijds mocht vertrekken als hij een contract als bondscoach of bij een Europese topclub zou kunnen tekenen. De KNVB dient wel een afkoopsom aan Feyenoord te betalen.

Kesler is niettemin tevreden. „Zoals eerder gezegd, stond Bert vanaf het begin op ons lijstje. Hij heeft zowel nationaal als internationaal zijn sporen verdiend. De afgelopen weken hebben we uitgebreid de tijd genomen om met elkaar van gedachten te wisselen over de invulling van de samenwerking. Ik kijk met een goed gevoel terug op deze gesprekken en uiteindelijk hebben die geresulteerd in een tweejarig contract.”

Feyenoord reageerde sportief op de overstap van Van Marwijk. De clubleiding meldde „er alle vertrouwen in te hebben dat hij zijn werk zo goed mogelijk afmaakt”. Algemeen directeur Eric Gudde toonde ook gemengde gevoelens. „Enerzijds is het jammer dat Bert ons deze zomer alweer verlaat, maar anderzijds zijn we vooral trots op het feit dat de KNVB in onze trainer de ideale bondscoach ziet”, stelde hij. „We wensen hem ontzettend veel succes. Aan ons nu de taak om opnieuw de meest geschikte trainer te vinden. We zullen daarbij zorgvuldig te werk gaan.”