Federer vervolgt met nederlaag

Titelverdediger Roger Federer is al in de eerste ronde van het tennistoernooi in Dubai uitgeschakeld. De 26-jarige Zwitserse favoriet verloor gisteren in de Verenigde Arabische Emiraten in drie sets en nog geen twee uur van de ongeplaatste Brit Andy Murray: 7-6 (8-6), 3-6 en 4-6.

In augustus 2004 kwam Federer voor het laatst niet verder dan de eerste ronde in een toernooi. In Cincinnati was toen de Slowaak Dominik Hrbaty te sterk. Bijna een jaar geleden verloor de aanvoerder van de wereldranglijst in Indian Wells ook zijn openingspartij, tegen de Argentijn Guillermo Cañas – in de tweede ronde, nadat hij in de eerste ronde niet had hoeven spelen (bye).

Na afloop zei Federer gisteren dat hij zich stram voelde en te veel fouten maakte. „Ik miste forehands op twee, drie meter – dat mag gewoon niet gebeuren.”

Murray, die dit seizoen al twee titels veroverde, speelde gisteren de wedstrijd van zijn leven. „Elke keer als je op de baan tegenover iemand als Federer, is dat een eer. Ik ben er steeds iets beter van geworden”, zei de twintigjarige Schot, die in de eerste set twee setpoints onbenut liet maar daardoor niet van slag raakte. „Mijn service was geweldig. Ik denk dat-ie de hele partij geen breekkans heeft gehad. Ik vraag me af hoe vaak hem dat is overkomen in zijn loopbaan.” Murray beschouwt Federer nog steeds als de beste speler ter wereld. „Zonder twijfel. Het belangrijkste is dat je gelooft dat je de partij kunt winnen”, zei de Brit.

Federer kwam in de Australian Open als titelverdediger ruim een maand geleden niet verder dan de halve finale. Nadat hij in de kwartfinale moeizaam de Serviër Janko Tipsarevic had verslagen, in een vijfsetter die ruim vier uur duurde, werd hij in de halve finale in Melbourne verslagen door een andere Serviër, Novak Djokovic. Die zou ook de Australian Open winnen, na een zege op de Fransman Jo-Wilfried Tsonga. Federer kwam in Dubai voor het eerst in actie sinds zijn uitschakeling in Melbourne.

Eerder deze week liet twaalfvoudig grandslamwinnaar Federer weten dat hij twijfelt over deelname aan de Spelen in China. Olympisch goud is een van zijn grote doelen dit jaar, maar hij liet weten dat hij opziet tegen de omstandigheden in Peking, waar luchtverontreiniging en hitte een groot probleem zijn. (Reuters, ANP)