Einde aan ammoniaktreinen DSM

Jaarlijks reden ruim honderd ammoniaktreinen van DSM van IJmuiden naar Geleen. Daar komt nu een einde aan. Foto WFA WFA01:RIJK EN DSM EENS OVER AMMONIAKTREIN:DEN HAAG;04MRT2008***ARCHIEFFOTO 17JUN2003***- Het Rijk heeft een principe-akkoord gesloten met DSM over be‰indiging van de ammoniaktransporten tussen Geleen en IJmuiden. Uiterlijk op 31 december 2009 komt er definitief een einde aan. Foto: Een ammoniaktrein thv Halfweg. WFA/ab/str. Evert Elzinga WFA WFA

Chemie- en voedingsingrediëntenconcern DSM sluit zijn kunstmestfabriek in IJmuiden. De sluiting is het gevolg van een overeenkomst tussen DSM en de overheid over de beëindiging van het ammoniaktransport per spoor tussen Geleen en IJmuiden. Jaarlijks rijden ruim honderd met ammoniak geladen treinen van DSM door Nederland.

De ministeries van Ruimtelijke Ordening (VROM) en Verkeer en Waterstaat willen met de sluiting de risico’s van het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor verder reduceren. Het gaat daarbij vooral om ammoniak, chloor en LPG. In 2006 werd al een akkoord bereikt met verf- en chemieconcern Akzo Nobel over beëindiging van chloortransporten tussen Rotterdam en Delfzijl.

Door de sluiting van het fabriekscomplex in IJmuiden, waar meststoffen en bijproducten als salpeterzuur en ammoniak worden geproduceerd, vervallen 120 banen. Er vallen geen gedwongen ontslagen, verwacht DSM. De fabriek gaat dicht op 1 januari 2010. DSM ontvangt een schadevergoeding van bijna 48 miljoen euro van de overheid.

In Geleen heeft DSM twee ammoniak-, twee salpeterzuur- en één granulatiefabriek (waar meststof tot korrels wordt geperst). In IJmuiden staan een granulatiefabriek en twee salpeterzuurfabrieken, waarvan er één wordt verplaatst naar Geleen. Gezamenlijk produceren deze fabrieken 1,6 miljoen ton meststoffen per jaar. DSM onderzoekt ook de mogelijkheden om de kunstmestproductie in Geleen uit te breiden en daarmee het capaciteitsverlies van IJmuiden grotendeels te compenseren. DSM produceert meststoffen voor met name Nederland, Duitsland en België.

De sluiting van de productielocatie in IJmuiden heeft geen gevolgen voor de in september vorig jaar aangekondigde verkoop van DSM Agro (meststoffen). DSM kondigde toen aan zich versneld te willen richten op hoogwaardige materialen, voedingsingrediënten en gezondheidsproducten en de bulkchemie, waaronder kunstmest, te willen afstoten.