Een ree voor de koplamp

Bohumil Hrabal: Drie rabiate legendes

Drie rabiate legendes (Voetnoot, € 8,–) biedt weer een meesterlijk verhaal van Bohumil Hrabal, meent Marco Kamphuis.

‘ Vertaler Kees Mercks, die Hrabals universum voor de Nederlandse lezer heeft ontsloten, presenteert nu drie korte teksten uit het negentiendelige verzameld werk, onder de titel Drie rabiate legendes. In een van die verhalen, „Het doopfeest” ziet een op jagen verzotte dominee, op weg naar een doopfeest, een ree in het licht van zijn koplampen verschijnen. Hij schat „hoeveel hem het uitdeuken van een spatbord, misschien ook een kapotte koplamp zou kosten” en rijdt het dier doelbewust aan. De ree is echter nog niet dood, de dominee worstelt met zijn slachtoffer („met beide benen omklemde hij het schokkende vlees alsof hij een fantastische, levende cello bespeelde”) en slaat het met een autozwengel de kop in, als gevolg waarvan hij onder het bloed op het doopfeest arriveert... waar de vader van de dopeling tegen hem klaagt dat hij van zijn vrouw geen ijshockey meer mag spelen. De gebeurtenissen in dit meesterlijke verhaal volgen elkaar even vanzelfsprekend op als in een droom.’