Duitsland: afspraken EU met Liechtenstein moeten scherper

BRUSSEL. Duitsland, daarin gesteund door Nederland, zal pleiten voor aanscherping van het belastingverdrag van de Europese Unie met Liechtenstein. Dat zeggen diplomatieke bronnen in Brussel. EU-ministers van Financiën voeren vandaag overleg over de belastingafspraken met Liechtenstein in de marge van hun maandelijkse overleg. Recent bleek dat honderden rijke Europeanen hun spaargeld hebben ondergebracht in stichtingen in het ministaatje Liechtenstein. Ze ontwijken daarmee EU-afspraken over belasting op spaargeld; die gelden namelijk alleen voor natuurlijke personen en niet voor stichtingen. De Europese Commissie had al aangekondigd uiterlijk voorjaar 2009 de werking van het verdrag te evalueren. Duitsland en Nederland willen dat versnellen.