Cebit 2008: minder stands, meer groen

cebit.JPGVandaag begint in Hannover Cebit 2008, de vakbeurs voor ICT. De beurs is vanochtend officieel geopend door Bondspresident Angela Merkel. Zij maakte een rondwandeling over het enorme beursterrein van de Hannover Messe, nadat ze gisteren al elders in Hannover een openings-onderonsje had met Microsoft-directeur Steve Ballmer en de Franse president Sarkozy. Frankrijk is mede-organisator van deze Cebit-editie, die dit jaar een groen tintje heeft meegekregen.

Minder druk
Want het beursterrein mag dan groot zijn, Cebit is niet zo makkelijk vol te krijgen als voorheen: er zijn minder standhouders (5.845 in plaats van 6.153 vorig jaar) en de beurs duurt zes dagen - een dag minder dan voorheen. Van oorsprong is Cebit de grootste IT-beurs ter wereld, waar zich iedereen verzamelde die wel eens een computer van binnen gezien had. Maar concurrerende beurzen, met name in Duitsland, hebben ervoor gezorgd dat het aantal bezoekers terugliep: IFA in Berlijn trekt veel belangstellenden voor digitale consumentenelektronica, de Photokina in Frankfurt (digitale fotografie) en de Games Convention in Leipzig. Ook de lage dollar en de hoge Duitse BTW-tarieven werkten niet positief op de komst van buitenlandse bedrijven, denkt de organisatie.

Zakelijk
Om toch een meerwaarde te bieden legt Cebit de nadruk op zakelijke toepassingen. Het motto is where zeros and ones make it to billions. Dat betekent dat je hier relatief weinig fabrikanten van digitale videorecorders of platte lcd-schermen tegenkomt, maar des te meer Voice Over IP, veilige draadloze oplossingen en zakelijke thema’s als ‘Business Solutions’ en ‘Public Sector Solutions’. Oplossingen dus.

Green IT
Het overkoepelende CeBIT thema van 2008 is Green IT: manieren om zuiniger en milieuvriendelijker te werken met computers. Geen overbodige luxe, gezien de grote hoeveelheden beeldschermen die ‘s nachts in kantoorpanden blijven branden. Of de groeiende groep desktops die dag in, dag uit aan staan. Groen is daarom de uitsmijter in bijna elke perspresentatie van Hannover. Morgen geeft zelfs Greenpeace een persconferentie .

Zuiniger
Penryn_and_a_Dime.JPGVanmorgen beet Intel alvast het spits af met een nieuwe processors (’Atom’, voorheen ‘Penryn’), zowel voor mobiel gebruik als in desktops. Met de piepkleine Atom processor en de bijbehorende Centrino chipset zouden computers een stuk zuiniger met energie moeten om springen. Waarschijnlijk zijn ze daarom ook beter voor het milieu, want op Intels persmap staat nu eens een keer geen close up van een processor afgebeeld, maar een jongeman die over een milieuvriendelijk strand rent.

Groen rekenen

AVM, een Duitse producent van ADSL-modems met Voice over IP en draadloze routers, demonstreert een mooi staaltje van Groen Rekenen. Door een fax-functie te integreren in hun ‘Fritzbox’, zouden 5 miljoen faxen in Duitsland overbodig worden. Dat spaart per apparaat (10 watt standby-verbruik) per jaar 421 miljoen kilowattuur, genoeg stroom om 140.000 tweepersoons huishoudens een jaar op te kunnen laten draaien. En van de omzet van 5 miljoen faxen kan de AVM-directie vermoedelijk een jaartje op vakantie.

Navigatie
palm_stand.jpgAl hangt er een groen tintje over de beurs (de eerste ecologische stand met plastic palmen is al gesignaleerd) toch is er veel aandacht voor een belangrijke milieuvervuiler: de auto. De navigatieindustrie en Duitslands machtige automerken zijn beiden goed vertegenwoordigd. Er is bovendien veel aandacht voor auto-automatisering, bijvoorbeeld in de vorm van preventie van ongevallen en de altijd indrukwekkende robot-auto’s. Daarover later meer.

    • Marc Hijink