Bitchen

Beste vrouwen van in de dertig en veertig. In mijn directe omgeving zie ik jullie iets te vaak nors kijken, luidruchtig klagen en snel geïrriteerd zijn vanwege een man die in jullie ogen niets goed kan doen. Jullie hebben de broek aan, maar in tegenstelling tot jullie moeders en oma’s houden jullie dat niet slim stil.

Jullie gedragen je als een bitch: worden nukkig en neerbuigend als je niet onmiddellijk je zin krijgt en gaan vervolgens de boel saboteren. Bozig, bazig, nooit tevreden, je superieur voelend en je zo gedragend.

Het lijkt wel of jullie, paradoxaal genoeg, steeds ontevredener worden hoe meer jullie je zin krijgen. In de volksmond heet dat zo: „Eerst hakken ze de lul van hun man d’r af en dan gaan ze klagen dat hun vent geen kloten heeft!”

Daar zit een kern van waarheid in, misschien wel meer dan een kern. De socioloog Adorno beschreef hoe autoritaire mensen altijd klagen dat ze omringd worden door bange, nooit initiatief nemende slappelingen. Die autoritaire mensen hebben gelijk, alléén: zij creëren die slaven! Als je iemand maar vaak genoeg negeert, afsnauwt en afwijst, dan wordt die ander vanzelf murw.

Jullie willen trots zijn op jullie man. Mannen willen niets liever. De oplossing is niet je huidige man afwijzen en openstaan voor een nieuwe man. Dan herhaal je het probleem. Los het gewoon op met je huidige man. Gewoon trots zijn en stoppen met bitchen. Zo eenvoudig? Ja en nee. Begin met trots zijn, stop met bitchen en kijk wat er gebeurt. Sluit vrede.

Wekelijks schrijft iemand op uitnodiging een brief aan de next-generatie. François de Waal (53) is tvmaker