Betogers geslagen en opgepakt in Moskou

Op het Toergenevplein in Moskou zijn gisteren ten minste honderd Russen door de oproerpolitie gearresteerd. Samen met een paar honderd anderen waren ze naar het plein gekomen voor een demonstratie van oppositiebeweging Ander Rusland tegen het ‘ondemocratische’ verloop van de presidentsverkiezingen van zondag. Nog voordat sprake was van een demonstratie werden her en der mensen door de oproerpolitie OMON opgepakt.

Een meisje met een roos in haar hand werd ineens door vier OMON’s vastgegrepen en aan armen en benen afgevoerd. „Ik heb niets gedaan”, gilde ze. „Help me.” Na haar volgden tientallen anderen. De politie beschikte duidelijk over een smoelenboek, waarin ze potentiële demonstranten kon herkennen.

Toen een paar jonge mannen een rode signaalpijl afstaken, leek de boel uit de hand te lopen. Terwijl ze hardhandig werden afgevoerd, riepen ze: „Fascisten!” Een meisje dat de agenten voor ‘jakhalzen’ uitschold werd meteen opgepakt.

De leider van oppositiepartij SPS, Nikita Bjelych, slaagde erin de pers te woord te staan. „Het verbod op deze demonstratie is illegaal”, zei hij, verwijzend naar de Russische grondwet die vrijheid van meningsuiting toestaat. Even later werd ook hij afgevoerd. Omstanders scandeerden ‘schande’, ‘weg met de politiestaat’, ‘weg met Poetin’. Oudere dames die pamfletten ontvouwden met de tekst ‘Wij zijn slaven’, kregen ook slaag en moesten mee naar de arrestantenbus. Daarna legden politiemannen een kordon om de resterende menigte, die langzaamaan naar de metro werd geduwd. „Dit lijkt op mijn ervaringen in de Sovjet-Unie in de jaren zeventig en tachtig”, zei een verpleegster. „Alleen werden er toen niet zoveel mensen opgepakt als nu.”

Waarnemers maakten gisteren melding van fraude bij de verkiezingen. Volgens de organisatie Golos (Stem) was de opkomst in sommige regio’s onwaarschijnlijk hoog. De Raad van Europa concludeerde dat de verkiezingen ‘niet eerlijk en democratisch waren’ maar wel ‘de wil van het volk weergeven’.

De Europese Commissie, Frankrijk en Duitsland hebben Dmitri Medvedev gefeliciteerd met zijn overwinning en spraken de hoop uit dat de relaties met Rusland verbeteren. (Reuters, BBC)