Bert van Marwijk na EK bondscoach van Oranje

Bert van Marwijk wordt na het Europees Kampioenschap van komende zomer de nieuwe coach van het Nederlandse voetbalelftal. Na enkele weken van onderhandelingen kwamen de Feyenoordtrainer en voetbalbond KNVB gisteren tot overeenstemming. Van Marwijk tekende een contract dat ingaat op 1 juli en loopt tot en met het wereldkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika.

Van Marwijk wordt bij Oranje de opvolger van Marco van Basten. Die gaat samen met zijn assistent John van ’t Schip vanaf volgend seizoen aan de slag bij Ajax.

Op de website van de KNVB reageerde Van Marwijk uiteraard tevreden. „Dit is toch het hoogste wat je als trainer kunt bereiken. Het is een mooi vooruitzicht en een grote uitdaging te kunnen werken met de beste spelers van Nederland. Het komt bovendien op een juist moment gezien mijn leeftijd. En als zo’n kans zich voordoet, dan moet je ’m ook grijpen. Gelukkig gunnen zowel de spelers als de directie van Feyenoord me deze baan.” Van Marwijk wordt officieel voorgesteld op 31 maart, als de technische staf volledig bekend is.

Van Marwijk debuteerde in augustus 1970 als achttienjarige bij Go Ahead Eagles. Op 30 mei 1975 speelde hij zijn enige interland, onder toenmalig bondscoach George Knobel, in en tegen Joegoslavië. Die interland werd met 3-0 verloren. Van Marwijk speelde in Nederland ook voor AZ ’67, MVV en Fortuna Sittard. De grote doorbraak bleef door tal van blessures uit. In 1988 beëindigde hij op 36-jarige leeftijd zijn voetbalcarrière bij de toenmalige Belgische tweedeklasser FC Assent.

In 1997 behaalde Van Marwijk zijn diploma Coach Betaald Voetbal. Hij behoort tot dezelfde lichting als Ernie Brandts (NAC), Gertjan Verbeek (Heerenveen) en Andries Jonker (Willem II). In 1998 debuteerde hij als coach bij Fortuna Sittard, waarmee hij een jaar later de finale om de KNVB-beker bereikte. Daarna trainde hij Feyenoord, de club waarmee hij in 2002 zijn grootste succes behaalde: winst in het UEFA-Cuptoernooi. Van 2004 tot 2007 was hij coach bij het Duitse Borussia Dortmund, dat fel werd geplaagd door financiële problemen. Sinds dit seizoen was hij opnieuw bij Feyenoord aan de slag.

Lees een portret van Bert van Marwijk als speler en een als coach via nrcnext.nl/links