Amerika: kijk achterom

The Second Civil War

Hoe zeer Amerika geradicaliseerd is brengt Ronald Brownstein stimulerend onder woorden in The Second Civil War (Penguin, €18,95), schrijft Menno de Galan. ‘Is de Amerikaanse politiek in staat een streep te zetten onder het tijdperk van hyperpartijdigheid? Ja, zegt Brownstein, maar alleen als Republikeinen en Democraten bereid zijn achterom te kijken. The Second Civil War is in de kern een melancholiek boek. Brownstein verlangt terug naar de achterkamertjespolitiek uit het verleden. De eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog hadden Congresleden van beide partijen nog oog en tijd voor elkaar. Bij drank en sigaren sloten ze compromissen. Voor de toekomst heeft Brownstein zijn hoop gevestigd op het electoraat en op deze presidentsverkiezingen. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat een verwaarloosbare minderheid van de kiezers zichzelf als zeer conservatief of uiterst progressief omschrijft. „En een van de eerbiedwaardigste theorieën van verkiezingen”, schrijft hij, „is dat het land vrijwel altijd een president kiest die een reactie vormt op de gebreken van zijn voorganger.” In dit geval: „creativiteit en flexibiliteit om in binnen- en buitenland meer consensus te creëren”.’