Advies: compensatie voor gedupeerden woekerpolis

Consumenten moeten door levensverzekeraars gecompenseerd worden voor de hoge kosten die zij op hun beleggingspolissen betalen. Dat heeft de Ombudsman Financiële Dienstverlening Jan Wolter Wabeke vanmorgen geadviseerd aan de verzekeraars. Verzekeraars zouden ongeveer 2 miljard euro moeten betalen.

Nadat in de loop van 2006 grote onrust was ontstaan bij consumenten over verborgen kosten in hun beleggingsverzekeringen, vroeg de minister van Financiën een jaar geleden aan de ombudsman om een oplossing te zoeken die gerechtelijke procedures zou kunnen voorkomen.

Het gaat om ongeveer 6,5 miljoen polissen, die vaak bij een hypotheek zijn afgesloten. Ze kregen destijds de bijnaam woekerpolissen. De meeste huishoudens hebben, soms zonder dat ze het weten, een beleggingspolis afgesloten. De ombudsman vindt dat verwijten zijn te maken aan de verzekeraars, tussenpersonen, de wetgever wegens onduidelijke regelgeving, en aan consumenten zelf.

Consumentenorganisaties reageerden vanmorgen ontevreden. Volgens de Stichting Verliespolis, een initiatief van de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters, zal slechts een kwart van de getroffen consumenten aanspraak kunnen maken op compensatie. „Terwijl de verzekeraars alle winst hebben gepakt in de afgelopen jaren en niet de consumenten, moeten de consumenten nu wel een deel van het risico dragen”, zei een woordvoerder.

De Stichting Woekerpolis Claim voorspelt in een verklaring een „lange hete zomer” en gaat door met proefprocessen. Beide stichtingen zeggen lopende onderhandelingen met verzekeraars de kans te willen geven, maar verlangen een betere uitkomst dan wat de ombudsman heeft geadviseerd.

De stichtingen zijn verheugd dat de ombudsman de kosten te hoog vindt en dat hij constateert dat de verzekeraars onvoldoende informatie hebben verschaft. Wabeke vindt dat de kosten niet hoger mogen zijn dan 3,5 procent van de poliswaarde. Premies voor overlijdensrisico- of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen mogen niet als kosten worden gezien.

Lees de aanbevelingen van de Ombudsman Financiële Dienstverlening via nrc.nl/economie