Aardappelen uit de Alpen

Bijgerecht voor 3-4 personen:800 gram vastkokende aardappelen2 eetlepels olie en 20 gram boter125 gram magere spekreepjes1 sjalot1 teen knoflook200 gram champignons3-4 tomaten2 eieren2,5 deciliter crème fraîchezout, peper75-100 gram geraspte Beaufortkaas

Niet skiën en je toch in de Alpen wanen, dat kan met deze schotel. Kunt u geen Beaufort krijgen, neem dan Gruyère.

Schil en was de aardappelen en rasp ze op een grove rasp. Dit gaat snel in een keukenmachine. Laat de aardappelrasp in een zeef uitlekken en druk het vocht eruit. Verhit de olie en boter in een hapjespan of koekenpan en bak hierin de spekjes. Pel en snipper het sjalotje en de knoflook, snijd de champignons in plakjes. Bak de snippers en plakjes 5 minuten met het spek mee op laag vuur. Snijd de tomaten in plakken. Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 180 graden. Klop de eieren los in een kom. Roer er de crème fraîche door tot een glad mengsel. Doe er zout en peper bij. Roer er de aardappelrasp door en tot slot het mengsel van spekjes. Schep de helft van het mengsel in de ovenschaal, dan de plakken tomaat erop en afdekken met de rest. Strooi er de geraspte kaas over. Bak het gerecht op een rooster in de oven in drie kwartier goudbruin en gaar.

Om in skisferen te blijven, ik kom nog even terug op kaasfondue. Maar nu als nagerecht uit de oven. Toen ik kortgeleden laat bij een vriendin aankwam, serveerde ze eerst een salade en een soepje en toen bij het natafelen fondue. Neem een kaas verpakt in een korfje (houtig doosje), zoals Vacherin Mont d’Or. Haal het plastic eraf. Zet het korfje met kaas in een ovenschaaltje. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Prik met een mes gaatjes in de kaas. Pel naar smaak een of meer teentjes knoflook en snijd die overlangs in kwarten. Steek de stukjes knoflook in de gaten, evenals kruiden, zoals tijm. Schenk wat droge witte wijn over de kaas. Zet de schaal een half uur in de oven tot de kaas vloeibaar is. Dip er aan tafel blokjes brood in.

Annelène van Eijndhoven

Morgen: Pompoen garnalenkerrie