Wie neemt er op in het Witte Huis?

„Het is drie uur ’s morgens. Uw kinderen liggen veilig te slapen”, zegt een stem in een tv-spot van de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, vorige week gelanceerd in de staat Texas. In de spot zien we vredig slapende kinderen, daarna rinkelt in het Witte Huis de telefoon. „Er is iets gaande in de wereld,” zegt de voice-over omineus. „Uw stem zal bepalen wie de telefoon opneemt.”

Morgen vinden in Texas Democratische voorverkiezingen plaats. De boodschap aan de Texaanse kiezer is duidelijk. Alleen onder Clinton, die is „getest in crisissituaties” is het land veilig.

Vrijdag reageerde Clintons rivaal Barack Obama op de spot. In een parodie van het filmpje zien we weer slapende kinderen en een rinkelende telefoon in het Witte Huis. „In een gevaarlijke wereld gaat het om oordeelsvermogen”, zo spreekt een stem, die kiezers eraan herinnert dat alleen Obama zich al vanaf het begin tegen de oorlog in Irak heeft verzet.

De Republikeinse presidentskandidaat John McCain maakte in januari al een soortgelijk spotje. Ook hierin gaat de telefoon in het Witte Huis nadat een terroristische dreiging is geconstateerd.

spotjes zijn te zien via nrc.nl/race08