Weer probleem bij Belastingdienst

De Belastingdienst kan door „een technisch probleem” bijna 8.000 belastingplichtigen geen aangiftebiljet inkomstenbelasting 2007 toesturen. Dat blijkt uit een brief die de Belastingdienst 28 februari heeft verzonden. Eén van de geadresseerden stuurde zijn exemplaar naar het weblog Geld van NRC Handelsblad.

In de brief biedt de Belastingdienst excuses aan. Het gaat om 7.099 particulieren en 889 ondernemers, aldus een woordvoerder van de Belastingdienst. Hij vindt de term ‘technisch probleem’ in de brief „een ongelukkige benaming”. De woordvoerder: „Het heeft niet met een technische kwestie te maken, maar met een selectieproces. Het betreft remigranten, Nederlanders die vanuit het buitenland terug naar Nederland komen.”

De brief is verstuurd één dag nadat staatssecretaris De Jager (Financiën, CDA) de Tweede Kamer liet weten dat hij de directe aansturing voor de ICT-afdeling van de Belastingdienst naar zich toe getrokken had. Dat gebeurde na een reeks van automatiserings- en managementproblemen. Vorige week bleek dat 730.000 mensen hun digitale belastingaangifte inkomstenbelasting 2007 opnieuw moeten indienen. Oorzaak waren fouten bij de Belastingdienst.

De nieuwe problemen kunnen grote gevolgen hebben. Belastingplichtigen zijn verplicht vóór 1 april aangifte te doen. De groep die de nieuwe excuusbrief kreeg, kan daar mogelijk niet aan voldoen.

Nadat andere politieke partijen afgelopen maanden al aandrongen op een parlementair onderzoek naar de Belastingdienst, deed GroenLinks dat gisteren ook. Aanleiding waren uitspraken van De Jager in De Telegraaf van gisteren. Daar kondigde hij aan dat de fiscus de geplande AOW- heffing en de kilometerheffing niet kan uitvoeren omdat de dienst er geen nieuwe, ingewikkelde maatregelen bij kan hebben. De problemen bij de Belastingdienst zijn deels veroorzaakt door de opeenstapeling van nieuwe taken.

Lees meer over de fiscus opnrc.nl/belastingdienst

    • Joep Dohmen