Van het een kwam het ander

Peter la S., bijgenaamd Vieze Peter, zakte door foute vriendschappen diep weg in de onderwereld.

Morgen komt hij als kroongetuige voor de rechter.

Illustratie Merlijn Draisma
Illustratie Merlijn Draisma Draisma, Merlijn

Ja, er zijn tijden van overvloed met snelle auto’s, veel drank, drugs en seks. Maar het leven van een huurmoordenaar is minder glamoureus dan het in films wordt voorgesteld. De 43-jarige Nederlandse huurmoordenaar Peter la S. lijkt in ieder geval in geen enkel opzicht op een onberekenbare psychopaat of een koele killer. Uit de vele verklaringen die kroongetuige La S. bij de politie en de onderzoeksrechter heeft afgelegd, rijst eerder het beeld op van een mislukt leven met zijn strafblad als stille getuige.

De jeugddetentie waarmee Peter la S. als jonge tiener te maken krijgt, kan niet voorkomen dat hij op 18-jarige leeftijd wordt veroordeeld voor een roofoverval. Vijf jaar later, in 1987, wordt hij opnieuw veroordeeld. Als recidivist krijgt La S. zes jaar cel voor een gewapende overval. Na zijn vrijlating vervalt hij in zijn oude gewoonte. In de zomer van 1992 pleegt hij drie gewapende bankovervallen; en weer wordt hij gepakt. Het vonnis luidt zeven jaar cel.

Tijdens die detentie raakt Peter la S. bevriend met Jesse R., een telg uit een bekende Nederlandse misdaadfamilie. Zo werden vader Greg en zoon Jesse in 2003 opgepakt in verband met een grote wapenvondst in een Vinkeveens woonhuis, een zaak die veel aandacht krijgt omdat de villa van actrice Katja Schuurman blijkt te zijn.

Zijn vriendschap met Jesse doorkruist de plannen van La S. om het milieu vaarwel te zeggen. „Ik weet nog dat ik door verhalen van Jesse zijn vader, over al dat geld, werd opgezweept”, zo vertelt La S. in een van zijn vele verhoren. Via Jesse komt Peter la S. in de drugshandel terecht. Ook hoort hij steeds meer over moord en doodslag in de onderwereld waar Jesse blijkens de verklaringen van La S. bij betrokken raakt.

En zo wordt de overvaller La S. rond zijn dertigste de wereld van de georganiseerde misdaad binnengezogen. Peter – Guiseppe – La S., vader van een zoon en zoon van een Italiaanse vader en Nederlandse moeder, verwerft in het milieu de bijnaam Vieze Peter vanwege zijn slechte gebit. Om diezelfde reden slist hij ook een beetje.

Door zijn relatie met Jesse R. beschikte hij een tijdlang over veel geld, maar daar is niets van over. „Het leven in het milieu kent zijn eigen dynamiek en dat geldt ook voor de mensen om je heen. Je bent als het ware verplicht om in die sfeer te leven.” Zo verbrast hij in Spanje een dikke honderdduizend euro aan kleding, vrouwen en drank en drugs.

Al in zijn jonge jaren experimenteert La S. naar eigen zeggen een korte periode met heroïne. Eenmaal ondergedompeld in het milieu gebruikt hij regelmatig cocaïne. En hij rookt hasj, om te kunnen slapen. Ook whisky is populair. „Ik doe twee dagen over een fles.” Zijn drugsgebruik is reden voor een onderzoek naar het effect daarvan op zijn geheugen.

In 2004 wil La S. het milieu verlaten als hij met wat geluk een aanslag op zijn leven weet te voorkomen. Hij probeert zijn kennis over de onderwereld aan de inlichtingendienst van de politie te verkopen, maar dat mislukt.

En dan maakt Peter la S. een welhaast onbegrijpelijke draai. Hij accepteert het aanbod van Jesse R. om als huurmoordenaar aan het werk te gaan. Samen met Jesse, die volgens La S. wordt ingehuurd door de top van de Amsterdamse onderwereld, treft hij voorbereidingen voor een aantal moorden.

Eén liquidatie heeft hij naar eigen zeggen daadwerkelijk uitgevoerd. Het gaat om de moord op Kees Houtman op 2 november 2005, waar La S. de 100.000 euro mee verdient die hij in Spanje opmaakt. Houtman is een in het milieu bekende hasj- en vastgoedhandelaar die in het jaar voor zijn dood werd afgeperst door Willem Holleeder. De opdracht voor deze moord zou volgens justitie gegeven zijn door Holleeders criminele partner Dino S. en de Turk Ali A.

Na de moord op Houtman krijgt Peter la S. last van zijn geweten als hij hoort wie er allemaal nog meer moeten worden vermoord. Een van die mensen is Nedim Imac, de voorzitter van de Amsterdamse voetbalclub Türkiyemspor. Hij zoekt opnieuw contact met justitie en politie. Als Imac in februari 2007 daadwerkelijk vermoord wordt, raken de besprekingen met Peter la S. in een stroomversnelling.

Hij krijgt van justitie een deal aangeboden in ruil voor zijn verklaringen. Justitie zal tegen Peter la S. acht jaar cel eisen in plaats van zestien jaar voor zijn werk als huurmoordenaar. Ook wordt hij opgenomen in het getuigenbeschermingsprogramma van justitie. Daarmee vindt hij de veiligheid die Peter la S. naar eigen zeggen al een tijd zoekt: „Ik kon zomaar één van de personen zijn over wie in vijf minuten werd beslist.”

Lees meer over de zaak tegen Willem Holleeder op de site van NRC Handelsblad via: nrc.nl/holleeder