Van Basten maakt Italië 7,2 mln rijker

„Eigen doelpunt van Marco van Basten”, kopte de Gazzetta dello Sport vanochtend. De ex-speler van AC Milan moet 7,2 miljoen euro betalen aan de Italiaanse fiscus. Een zaakwaarnemer van Van Basten bevestigde vanochtend dat de ex-spits tot een schikking met de Italiaanse belastingdienst is gekomen. Het zou volgens hem gaan om verkeerd opgegeven inkomsten in de periode tot 1997. De Italiaanse pers heeft het alleen over de jaren 1996 en 1997. Het genoemde bedrag wilde de zaakwaarnemer bevestigen noch ontkennen, maar hij zei wel dat het om „een substantieel bedrag” gaat.

In Italië melden diverse kranten dat het gaat om 7,2 miljoen euro. Volgens de Corriere della Sera betreft het inkomsten uit beeldrecht die Van Basten in de periode 1996-1997 zou hebben ontvangen. Dit geld ontving hij op buitenlandse rekeningen. Van Basten voetbalde toen niet meer, maar woonde nog in Italië en had daar dus belasting over moeten betalen.

De opsporingsambtenaren hebben hard moeten werken om hun gelijk te krijgen. Van Basten verhuisde van Italië naar Monte Carlo en vervolgens naar Nederland, wat de zoektocht bemoeilijkte. Pas in 2006 kwam de zaak met hulp van de Nederlandse belastingdienst rond.

Van Basten tekende eerst beroep aan, omdat hij nooit op de hoogte was gesteld van de belastingcontroles. De Nederlandse belastingdienst zou volgens de Corriere della Sera vervolgens beslag hebben gelegd op enkele onroerende en roerende goederen van Van Basten.

Dit bracht de bondscoach tot inkeer. Hij besloot te schikken. Volgens de Italiaanse pers bedraagt zijn belastingschuld 4,12 miljoen euro. Daar boven op krijgt hij een boete van 1,65 miljoen euro. Ook moet hij nog eens 1,44 miljoen aan rente betalen.

In 2002 schikte het gouden trio van AC Milan – Van Basten, Ruud Gullit en Frank Rijkaard – ook al eens met de Italiaanse fiscus. Zij kregen een gevangenisstraf van drie maanden die later werd omgezet in een boete van 1.500 euro. Een andere grotere buitenlandse voetballer in Italië, Diego Maradona, is de Italiaanse fiscus nog altijd 32 miljoen euro schuldig.