UCI kiest willekeurig slachtoffer met VDB

Een cartoon bij de finish, zijn naam op het wegdek. Verder ontbrak van Frank Vandenbroucke zaterdag elk spoor bij de Omloop Het Volk, de start van het wielerseizoen 2008. Krampachtig probeert de voormalige toprenner weer eens een comeback te maken. Maar donderdag, na de parcoursverkenning met zijn nieuwe ploeg Mitsubishi-Jartazi, had hij zich afgemeld. Ziek, luidde het. Op de achtergrond speelt meer. De internationale wielerunie UCI wil VDB (33) niet in de ProTour en dreigde daarom zijn ploeg met uitsluiting voor de Ronde van Vlaanderen. De druk op de smalle schouders van VDB, die vorig jaar na privéproblemen een zelfmoordpoging deed, werd zo wel erg groot.

Uitgerekend zaterdag, op een hoogdag van het Vlaamse wielrennen, gaf de UCI Il Bimbo d’ Oro (het gouden ventje, zoals ooit zijn bijnaam luidde) nog een extra zet richting afgrond. Niet zijn ploeg, maar alleen het voormalig godenkind zelf is niet langer welkom in de ProTour. Waarom? Hij heeft in 1999, negen jaar geleden, samengewerkt met een dubieuze arts (de Fransman Bernard Sainz, alias dr. Mabuse). En in september 2006 heeft Vandenbroucke, die destijds geen ploeg had, in Italië onder de valse naam Francesco del Ponte meegedaan aan een onbeduidend amateurkoersje. Foei! Voor de UCI genoeg om hem nu uit de ProTour te gooien. Maar welke regel heeft VDB overtreden die deze straf op dit moment rechtvaardigt?

In haar streven naar een ‘nieuwe wielersport’ neemt de UCI het niet zo nauw. Alles wat ruikt naar het ‘oude wielrennen’ moet weg. Maar intussen wel de Franse wedstrijdorganisator ASO willekeur verwijten omdat de Astanaploeg niet mag meedoen aan Parijs-Nice. Terwijl de UCI zelf net zo willekeurig VDB schrapt. Oud-renner Nico Mattan vertelde voor de radio dat zijn vriend er „niet goed”, van is en dat VDB dreigt te stoppen. De UCI zal het niet betreuren. „Elke revolutie maakt slachtoffers”, zei voorzitter Pat McQuaid immers al in december.

Maarten Scholten

    • Maarten Scholten