Troepen Israël weg uit Gaza

Israëlische grondtroepen hebben zich vanochtend weer uit de Gazastrook teruggetrokken na een offensief tegen Hamas en andere groepen die verantwoordelijk zijn voor de raketbeschietingen op Israël. Het offensief heeft sinds woensdag 117 Palestijnen het leven gekost, van wie ruwweg de helft burgers. De raketbeschietingen op Zuid-Israël, inclusief de havenstad Ashkelon, gingen echter ook vanochtend nog door. Daarbij vielen geen slachtoffers. Volgens een Israëlische regeringswoordvoerder betekent de terugtrekking niet dat de militaire acties in de Gazastrook worden verminderd.

De grondoperatie, waaraan 2.000 militairen deelnamen, was de grootste sinds de ontruiming van de Gazastrook in 2005. Vannacht gingen de Israëlische luchtaanvallen onverminderd door. In de eerste uren van de ochtend werden zeker negen aanvallen geteld. Daarbij vielen zeker vijf doden, allen strijders, aldus Hamas.

De Verenigde Naties en de Europese Unie erkenden het Israëlische recht op zelfverdediging tegen de Palestijnse raketten maar tekenden protest aan tegen de „disproportionaliteit” van het geweld. Saoedi-Arabië vergeleek het Israëlische optreden met de „oorlogsmisdrijven van de nazi’s”.

De Israëlische leiders wezen echter alle kritiek van de hand. De Israëlische minister van defensie, Ehud Barak, zinspeelde gisteren weer enkele malen op de mogelijkheid van een grote invasie. Hij zei dat Hamas „de prijs zal betalen van de verslechtering van de situatie”.

Op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever gingen scholen en winkels dicht en werden demonstraties georganiseerd uit protest tegen de Israëlische militaire activiteit. Daarbij werd een 15-jarige jongen door Israëlische soldaten doodgeschoten. De Palestijnse president Mahmoud Abbas schortte het vredesoverleg met Israël op. (Reuters, AP, AFP)