Televisie Voorkeur

Belga Sport brengt vandaag een documentaire serie over de zes broers Geboers, die allemaal naam probeerden te maken in het motorcrossen. Ze werden daarbij van jongs af aan fanatiek gestimuleerd door hun ouders. Helaas zorgt de blinde ambitie voor meer drama dan succes. Sylvain bleef de eeuwige tweede, Louis en Fons konden het fysiek niet bolwerken, Jan keek te veel naar meisjes, bij Desiré slaat het noodlot toe. Alleen Eric was vijf keer wereldkampioen. België 2, 22.10-23.05.

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek twee oud-Kamerleden, Rendert Algra (CDA) en Jelleke Veenendaal (VVD), die commentaar geven op de plannen van het kabinet voor een sollicitatieplicht voor Kamerleden. Nu kunnen ex-Tweede Kamerleden na de verkiezingen lekker thuis zitten met een forse wachtregeling, zonder sollicitatieplicht. De komende week bespreekt de Tweede Kamer het voorstel om de sollicitatieplicht voor haar ex-leden in te voeren. Ned.1, 18.00-18.45u.

Netwerk. Reportage vanaf het Britse eiland Jersey over de stoffelijke resten die werden aangetroffen in de kelder van een voormalig kindertehuis aldaar. De politie zegt aanwijzingen te hebben dat er mogelijk meer menselijke overblijfselen liggen. In de jaren ’60, ’70 en ’80 woonden er honderden kinderen. Inmiddels hebben 160 mensen zich gemeld met de verklaring dat ze zijn misbruikt. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nova. Een inventarisatie van het opvallende aantal rijksambtenaren dat 2007 naar de Nederlandse Antillen reisde. Verder een overzicht van de (Amsterdamse) liquidaties i.v.m. de rechtszaak waarin huurmoordenaar/kroongetuige Peter la S. een verklaring af zal leggen en de laatste verwikkelingen rond het Ecohuis in Steenwijk, met commentaar van de eigenaar. Ned. 2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Politicoloog Pieter van Os geeft zijn mening over Rendition, een nieuwe Amerikaanse speelfilm over de controversiële Amerikaanse anti-terrorisme maatregelen. Alex Klaassen, Jelka van Houten en Ellen Pieters vertellen over de nieuwe Nederlandse musical Verplichte figuren. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. Vandaag aan tafel: Yvon Jaspers en de kandidaten van Boer zoekt vrouw, die terugkijken op de afgelopen serie. Verder o.a. Jan Marijnissen die de langverwachte integratienota van de SP presenteert. Ned.1, 23.00-23-55u.

informatief

Kassa 2. Het vervolg van de wijntest. Een aantal wijnkenners proeft blind wijn uit de fles en wijn uit een doos en probeert verschillen te ontdekken. Ook aandacht voor het groeiende aanbod van exotische groenten en fruit bij de supermarkten. Steeds vaker blijken mensen hiervoor allergieën te ontwikkelen. Verder o.a.: solliciteren via het CWI blijkt nutteloos en het verzekerd vervoer van TNT-post is soms een wassen neus. Ned.2, 19.20-19.55u.

Oz and James’s big wine adventures. Informatieve roadmovie. De Britse wijnjournalist Oz Clarke probeert zijn collega van het autoprogramma Top Gear de beginselen van de ‘oenologie’ bij te brengen. Samen reizen ze in een vintage Jaguar Coupé door Frankrijk op zoek naar de beste wijnen. Vanavond in de Langeduoc. België 2, 21.10-21.40u.

Radar. Rijden in een hybride auto is goed voor het milieu en sinds 1 februari fiscaal aantrekkelijk voor leaserijders. Ook andere autorijders worden door de overheid gestimuleerd om ‘groen’ te rijden, minder CO2-uitstoot is immers goed voor het milieu. Radar gaat na of een hybride auto wel echt zo zuinig en milieuvriendelijk als ons wordt voorgespiegeld. Ned.1, 20.30-21.15u.

Panorama: Taking back the streets. BBC-verslaggever Richard Bilton gaat de straat op en bespreekt het dilemma van mensen die leven in een buurt met veel geweld en overlast. Wat moet je doen: de vandalen aanpakken, er iets van zeggen, je er op een of andere manier mee bemoeien? Dan loop je het risico klappen terug te krijgen, of erger. Als de politie niet in staat is het gewelddadige anti-sociale gedrag aan te pakken, is een gezamenlijke buurtactie misschien toch de enige oplossing. BBC1, 21.30-22.00u.

documentaire

Tegenlicht: Kasparovs Andere Rusland. Sinds twee jaar heeft schaakgrootmeester Kasparov zijn strijd van het schaakbord verlegd naar het politieke toneel. En ook daar ging hij voor het hoogst haalbare: de oppositieleider wilde meedoen aan de presidentsverkiezingen van 2008. En hoewel hij de oppositie achter zich wist te verenigen, gooide Poetin al voor de verkiezingen roet in het eten. Ned.2, 20.55-21.48u.

Doel leeft. Documentaire van Tom Fassaert over de teloorgang van het polderdorp Doel door de uitbreiding van de haven van Antwerpen. België 2, Canvas, 23.40-0.15u.

Amusement

Recipe for succes. Eerste deel van een vijfdelig dagelijks programma, waarin vijf stellen tegen elkaar strijden om de titel beste restaurantmanager. BBC 2, 18.15-119.00u.

Voetbalvrouwen: Story so far. Ter voorbereiding op een nieuwe serie afleveringen van het voetbalvrouwendrama een compilatie van het eerste seizoen. RTL 8, 20.30-21.30u.

Waar is De Mol? Reisprogramma waarin Johnny de Mol met bekende gasten naar Afrika reist. Deze keer de aflevering Lange Frans in Zuid-Afrika. Veronica, 22.30-23.25u.