‘Soldaten weg uit Afghanistan’

Ongeveer duizend Afghanen demonstreerden gisteren in Mazar-I-Sharif in Afghanistan tegen de herdruk van karikaturen van de profeet Mohammed in een Deense krant en de geplande Koranfilm Fitna van Geert Wilders. Ze eisten de terugtrekking van Nederlandse en Deense troepen. Secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, uitte gisteren in het televisieprogramma Buitenhof zijn zorgen over de mogelijke gevolgen van film voor de 50.000 NAVO-militairen in Afghanistan en voor Nederlanders en Nederlandse bedrijven elders in de wereld. Hij wil niet dat Nederlandse troepen door de film in de vuurlinie terecht zouden komen. Een internationaal kinderfilmfestival in Kairo boycotte wegens de Koranfilm vorige week de Nederlandse inzending Waar is het paard van Sinterklaas? De kinderfilm wordt nu toch vertoond in Kairo nadat het Nederlandse kabinet zich distantieerde van de Koranfilm van Geert Wilders. (NRC)