Saai urentellen levert kennis op

Urentellen is fnuikend voor wetenschappelijk onderzoek, zo stellen hoogleraren Beukeboom en Beersma (nrc.next, 22 februari). Het is echter niet waar dat het verantwoorden van uren kennisverwerving in weg staat. Sterker nog, beter inzicht in reeds bestede tijd levert tijd op, en dus kennis. Een onderzoeker zal meer inzicht hebben in zijn activiteiten en daarmee zijn tijd beter kunnen inplannen. Dit zal dus op de lange termijn meer tijd voor onderzoek opleveren. Zo zijn er verschillende universiteiten en onderzoeksinstellingen die dankzij een urenregistratiesysteem efficiënter zijn gaan werken. Tijd registreren wordt in geen enkele beroepsgroep als prettig ervaren - de wetenschap vormt hier geen uitzondering op. Maar zoals de Belastingdienst al jaren zegt: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.