Polaire lucht

Het is deze winter nauwelijks voorgekomen, maar morgen is het zover; er gaat een noordelijke wind waaien. Na maandenlang in zuidwestelijke en westelijke winden te hebben vertoefd, kan nu polaire lucht binnenstromen. Eventjes. Gedurende twee etmalen zullen we daardoor winterse buien zien passeren.

Vanavond en vannacht is het ook al koud genoeg voor ‘maartse’ neerslag. De winterse buien trekken in de loop van de avond voornamelijk het zuiden van het land binnen en houden vannacht aan. Naast regen, is hagel, (natte) sneeuw en lokaal ook onweer mogelijk. De wind neemt tijdelijk flink af en de minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. Op de koudste plekken koelt het af tot 2 graden.

Morgen bevinden we ons in de polaire en heldere lucht, met daarin een mix van stapelwolken en opklaringen. Verspreid vallen enkele winterse buien. Ook dan kan er plaatselijk een klap onweer te horen zijn. De noordelijke bries is tamelijk stevig; aan zee veelal krachtig, 6 Beaufort.

Woensdag draait de wind alweer terug naar het westen. Vanaf zee drijven nog steeds een paar al dan niet winterse buien binnen. Mogelijk bevindt Zeeland zich net in de neerslagschaduw van Engeland, waardoor deze provincie het droog houdt. De meeste buien passeren over de noordelijke regio’s. Na woensdag verdwijnt de koudste lucht en arriveren vanaf zee geregeld storingen met regen.