Nu wordt het toch weer spannend

Koploper PSV ging in Stadion Galgenwaard ten onder tegen FC Utrecht.

Ibrahim Afellay uitte na afloop kritiek op de speelwijze van trainer Sef Vergoossen.

FC Utrecht-speler Tim Cornelisse houdt PSV’er Baláz Dzsudzsák van de bal. Foto ProShots 02-03-2008 voetbal utrecht - psv utrecht / duel tim cornelisse en balazs dzsudzsak
FC Utrecht-speler Tim Cornelisse houdt PSV’er Baláz Dzsudzsák van de bal. Foto ProShots 02-03-2008 voetbal utrecht - psv utrecht / duel tim cornelisse en balazs dzsudzsak Hoogendoorn, Ronald

Ibrahim Afellay moest in de catacomben van Stadion Galgenwaard op zijn lippen bijten. De 21-jarige spelmaker van PSV speelde gisteren persoonlijk een goede wedstrijd tegen FC Utrecht, maar stapte na de 3-1 nederlaag vol frustraties van het veld. De international probeerde omzichtig zijn kritiek op de speelwijze van de landskampioen te verwoorden. „De helft van de spelersgroep loopt naar achteren en de andere helft wil naar voren. We moeten gewoon willen en durven voetballen”, stelde Afellay. „We moeten van onze eigen kracht uit gaan.”

Afellay had zijn tas al om zijn nek geslagen en wilde zijn gang naar de spelersbus vervolgen toen hem nog een laatste vraag werd voorgelegd. Zou hij zelf als trainer van PSV kiezen voor een aanvallender speelstijl? Even hield Afellay stil waarna een kort en bondig antwoord volgde: „Absoluut.” En passant gaf de middenvelder nog even een complimentje aan de trainer van FC Utrecht. „Ze hebben het gewoon goed gedaan vandaag. Van Hanegem weet wel hoe hij voetbal in zijn ploeg moet gooien.”

De kritiek van Afellay was opmerkelijk te noemen. Sef Vergoossen werd de eerste weken na de winterstop gezien als een trainer die voor duidelijkheid zorgde door voor een vast systeem te kiezen. Onder leiding van de Limburger behaalde PSV met zeer efficiënt voetbal overwinningen op Feyenoord, AZ en Ajax. Tegen kleinere ploegen als Excelsior, VVV en De Graafschap kwam echter het gebrek aan creativiteit aan het licht. De buitenwacht bekritiseerde de behoudende speelwijze, maar binnen PSV bleven de rijen gesloten. Voor de club uit Eindhoven staat het binnenhalen van de landstitel boven alles.

Op het veld waar PSV vorig seizoen bijna het landskampioenschap verspeelde, hoopte de formatie van Vergoossen met zo min mogelijk inspanning een maximaal resultaat binnen te halen. Maar de ploeg die de afgelopen jaren aan één of twee oplevingen genoeg had om een wedstrijd te beslissen, werd afgetroefd door een strijdend FC Utrecht. En met de topper van volgende week zondag tegen Ajax voor de boeg, slonk de voorsprong op de concurrent uit Amsterdam tot zes punten. Voor dat duel moet PSV eerst nog in de achtste finales van het UEFA-Cuptoernooi aantreden tegen Tottenham Hotspur.

De clubleiding van PSV is nog niet vergeten hoe in de tweede helft van het vorige seizoen een enorme voorsprong op Ajax en AZ uit handen werd gegeven. Inspanningen in de Champions League eisten destijds zowel fysiek als mentaal hun tol. De ploeg die fluitend op weg leek naar de titel, veranderde tot een zwalkend geheel. De automatismen verdwenen uit het elftal en langzaam maar zeker kwam de positie van trainer Ronald Koeman onder grote druk te staan. Met het binnenhalen van de titel werden de problemen verbloemd.

Koeman begon aan het seizoen met de intentie om vooral aantrekkelijker voetbal te spelen. Eind oktober vertrok hij echter naar Valencia. De spelersgroep bleef verweesd achter. Onder interim-trainer Jan Wouters raakte het elftal direct in verval. De voormalige international zorgde met zijn constant wisselende opstellingen voor veel onrust. PSV ging onder zijn leiding dan ook onderuit tegen SC Heerenveen, Roda JC en FC Groningen. Met Vergoossen kreeg de spelersgroep binnen een paar maanden te maken met een derde trainer. De coach wiens vertrek aan het einde van het seizoen al vaststaat, koos voor zekerheid. De resultaten spraken in zijn voordeel. Tot gisteren.

Vergoossen constateerde in de dug-out van Stadion Galgenwaard tot zijn eigen schrik dat het elftal „niet goed stond”, zoals dat in voetbaljargon heet. Spelbepaler Afellay probeerde openingen te vinden, maar leek zo nu en dan aan een dood paard te trekken. PSV kwam door een strafschop van Timmy Simons op voorsprong, maar de spelers bleven op twee gedachten hinken. Moesten ze geduldig wachten op hun kansen of waren ze aan hun stand verplicht zelf het initiatief te nemen? Het werd geen van beide. FC Utrecht nam het initiatief en scoorde uit een vrije trap (Robin Nelisse), een corner (Tim Cornelisse) en een strafschop (Gregoor van Dijk).

Vergoossen gaf met risicoloze wissels (Edison Mendez voor Otman Bakkel; Danny Koevermans voor Danko Lazovic en Ismail Aissati voor Farfán) zijn ploeg geen impuls. „Wat ik van de wissels vond? Laat ik daar maar geen antwoord op geven”, luidde het veelzeggende antwoord van Afellay. „Een ding dan: met het inbrengen van Aissati kwam er eindelijk voetbal in de ploeg.” Toen stond het echter al 3-1 voor FC Utrecht.

    • Koen Greven