Minister Koenders en de dresscode op BuZa

Zet een aantal mannelijke departementale ambtenaren naast elkaar en aan de kleding is te zien bij welk ministerie ze werken. De verschillen zijn minder groot dan vroeger, maar kenners weten ambtenaren nog altijd feilloos in te delen: het strakke grijs en blauw staat voor Buitenlandse Zaken en Financiën, terwijl er bij Volksgezondheid en Sociale Zaken, zeker in het middenkader, een zekere voorkeur lijkt te bestaan voor de verassende kleurcombinaties uit de C & A collectie.

Voor het weekblad Elsevier staat vast op welk ministerie waar de best geklede ambtenaren van Den Haag zijn te vinden: Buitenlandse Zaken. In het deze week te verschijnen jaarlijkse themanummer over mannenmode figureert een aantal medewerkers van het ministerie. Het personeelsblad van Buitenlandse Zaken gaf vorige week al een voorproefje en liet drie medewerkers aan het woord die volgens collega`s qua kleding ”met kop en schouders” boven de rest uitsteken. ”In een representatieve functie bij een extern gerichte organisatie kun je er niet slonzig uitzien”, zegt de 32-jarige Bernd Scholtz van personeelszaken, die tijdens een stage werd getypeerd als de ”overdressed stagiaire”.

Volgens Nout van Woudenberg (40) van de afdeling juridische zaken gaat het erom dat bij internationale onderhandelingen mensen naar je luisteren. ”Kleding is een instrument om naast je boodschap ervoor te zorgen dat je een indruk achterlaat”.

De derde geselecteerde, de 30-jairge Dirk-Jan Vermeij junior beleidsmedewerker van de Directie Veiligheidsbeleid, constateert op het departement nog altijd ”een waterscheiding” tussen de diplomaten en de medewerkers van ontwikkelingssamenwerking. En inderdaad, hoofdschuddend zag de gevestigde orde een jaar geleden Bert Koenders als minister voor ontwikkelingssamenwerking met ongepoetste schoenen en slonzige pakken een jaar geleden binnenkomen. De kleding is inmiddels meer `BZ-like` aangepast. Dat wil zeggen: in het binnenland. In het buitenland, zoals onlangs in Darfur, geeft Koenders toch de voorkeur aan zijn `Mandela-hemd`.