Medvedev wint in Rusland

Zoals verwacht is Dmitri Medvedev gisteren gekozen tot de nieuwe president van Rusland. Op basis van telling van de helft van de stemmen krijgt de vertrouweling van president Poetin de steun van 68 procent van de bevolking. Communistenleider Zjoeganov krijgt 19 procent van de stemmen, ultranationalist Zjirinovski 11 procent. De opkomst lag rond de 64 procent. Medvedev op zijn beurt beloofde het beleid van de in Rusland populaire president Poetin voort te zetten. Volgens Zjoeganov is er gefraudeerd bij de stembusgang. Hij zegt juridische actie te zullen ondernemen. Ex-schaker Kasparov, die zich eerder moest terugtrekken uit de race, noemde de verkiezingen een farce en organiseert vandaag een protestmars in Sint-Petersburg. Energiegigant Gazprom, nu nog geleid door Medvedev, dreigde gisteren de gastoevoer aan Oekraïne per vandaag te beperken wegens een conflict over de betaling.

pagina 6 en 7