Judoka Uilenhoed zeker van Spelen, Gravenstijn dichtbij

WARSCHAU/PRAAG. De judoka`s Carola Uilenhoed en Deborah Gravenstijn hebben bij het wereldbekertoernooi in Warschau goede zaken gedaan met het oog op de Olympische Spelen. Uilenhoed stelde met het vereiste vormbehoudin het zwaargewicht (+78 kilogram) haar ticket voor Peking veilig. Gravenstijn pakte het goud in de klasse tot 57 kilogram en zette hiermee een belangrijke stap op weg naar China. Door de zege, haar eerste wereldbekergoud sinds maart 2004 (Talinn), is Gravenstijn opgeschoven naar de vijfde plaats op de ranking. De eerste vijf na de Europese titelstrijd in april verdienen een olympisch ticket. Uilenhoed en Gravenstijn boekten hun succes na een periode van blessureleed. Uilenhoed is nog maar net hersteld van een meniscusoperatie. Ze stond voor het eerst in zes maanden op de tatami. Een plaats bij de eerste vijf was voldoende om in augustus af te mogen reizen naar Peking. De Haagse is de vijfde judoka die zeker is van deelname in Peking. Ze voegde zich bij Ruben Houkes (-60 kg), Mark Huizinga (-90 kg), Elisabeth Willeboordse (-63 kg) en Edith Bosch (-70 kg).