Judoka Uilenhoed naar Peking, Gravenstijn dicht bij ticket

Judoka Carola Uilenhoed heeft zich bij de wereldbekerwedstrijd in Warschau geplaatst voor de Olympische Spelen van augustus in Peking. Deborah Gravenstijn won de gouden medaille en staat nu vijfde op de olympische ranking, een plaats die recht geeft op een olympisch startbewijs.

Uilenhoed toonde in de gewichtsklasse boven 78 kilgram vormbehoud aan sportkoepel NOC*NSF. De zwaargewicht is maar net hersteld van een meniscusblessure en stond in Warschau voor het eerste in zes maanden op de tatami. Door een plek bij de eerste vijf voegde ze zich bij Ruben Houkes (-60 kg), Mark Huizinga (-90 kg), Elisabeth Willeboordse (-63 kg) en Edith Bosch (-70 kg), die al eerder een olympisch startbewijs behaalden.

„„Ik ben pas op tachtig procent van mijn kunnen”, zei Uilenhoed tegen persbureau ANP. „Ik ben blij dat ik het ticket voor Peking heb afgedwongen. Ik kan vanaf nu rustig verder opbouwen en het judogevoel terugkrijgen”

Gravenstijn (-57 kg), bezig aan een inhaalslag na een nekblessure, behaalde haar eerste wereldbekerzege sinds maart 2004 (Talinn). Ze passeerde de Poolse Inga Kolodzej, die in Warschau werd uitgeschakeld in de voorronden, op de olympische ranking. Gravenstijn behaalde de minieme voorsprong op haar concurrente door een zege in de finale op de Spaanse Isabel Fernandez, die eerder wereld- en olympisch kampioen werd. „Ik had echt zoiets van: nu moet ik het heft in handen nemen”, zei Gravenstijn na afloop.

Bij de wereldbekerwedstrijd voor de mannen in Praag behaalde Grim Vuijsters (+100 kg) zijn twee bronzen medaille op rij. Zijn Oekraïense tegenstander Jevgeni Sotnikov trok zich met een blessure terug voor de strijd om de derde plaats. Met brons deed Vuijsters het opnieuw beter dan Dennis van der Geest. Zijn Nederlandse concurrent voor het oympische startbewijs eindigde als zevende.

Dex Elmont (-66 kg) en Jeroen Mooren (-60 kg) wonnen in Praag ook een bronzen medaille. Elmont is nagenoeg zeker van ‘Peking’, Mooren verloor de concurrentiestrijd al eerder van Ruben Houkes. Henri Schoeman (-73 kg) werd in Praag in zijn eerste partij al uitgeschakeld.