Italiaans Eni steekt miljarden in groot olieproject Venezuela

Het Italiaanse energieconcern Eni heeft afgelopen vrijdag een miljardencontract gesloten met Venezuela om in het land olie te gaan winnen samen met het Venezolaanse staatsenergiebedrijf Pdvsa. Het gaat om de grootste investering van een buitenlandse oliemaatschappij in het land sinds 2006. In dat jaar begon de regering van de socialistische president Hugo Chávez contracten met buitenlandse oliemaatschappijen te herzien, ten gunste van de eigen staatskas.

De Italiaanse topman van Eni, Paolo Scaroni, liet weten dat het gezamenlijke project een investering vergt van 10 tot 20 miljard dollar (6,6 tot 13,2 miljard euro) in de periode 2009-2014. Bij het ondertekenen van de overeenkomst waren de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken, Massimo D’Alema, en de Venezolaanse minister van Energie, Rafael Ramírez, aanwezig.

Het gebied waar Eni en Pdvsa olie willen gaan winnen ligt 550 kilometer ten zuidoosten van Caracas, en bevindt zich in de Orinoco-delta. Daar liggen ’s werelds grootste reserves van zware olie. Dat is dikke, stroperige olie. Het verwerken tot diesel, benzine en andere olieproducten is verhoudingsgewijs duur, maar door de huidige hoge olieprijzen toch commercieel interessant.

Het gebied waar de twee bedrijven gaan boren bevat naar schatting 2,5 miljard vaten olie – de wereld verbruikt nu 84 miljoen vaten olie per dag. Bij het verwerken van de zware olie wordt gebruik gemaakt van een technologie van Eni, die minder milieu-onvriendelijke restproducten zoals stookolie oplevert.

De overeenkomst tussen Eni en Pdvsa komt twee weken nadat beide bedrijven een schikking hebben getroffen omtrent het Dación-olieveld. Dat olieveld was tot 2007 eigendom van Eni. Het Italiaanse bedrijf verzette zich tegen de plannen van president Chávez om bestaande oliecontracten met buitenlandse bedrijven te herzien. Eni vocht die beslissing aan bij de Wereldbank. In antwoord daarop werd het Italiaanse bedrijf onteigend van het Dación-veld. Ook velden van andere bedrijven werden onteigend. Eni krijgt een compensatie van 700 miljoen dollar, uit te betalen over een periode van zeven jaar.

Het Amerikaanse Exxon Mobil heeft wegens de onteigening nog een rechtszaak lopen tegen Venezuela. Exxon bevroor begin vorige maand voor 12,3 miljard dollar aan tegoeden van Pdvsa. Een paar dagen later dreigde Chávez de olielevering aan de Verenigde Staten stop te zetten.