Internet Weblog van de dag

Omslag van het betrokken boek.

Mystificatie. Op weblog boeken aandacht voor het verhaal van een Belgisch joods meisje dat op zoek gaat naar haar gedeporteerde ouders en daarbij door wolven wordt gevoed. Het blijkt een volstrekte mystificatie. „De gebeurtenissen werden door Misha Defonseca te boek gesteld in het als haar autobiografie voorgestelde Survivre avec les loups (1997), en recent ook succcesvol verfilmd als ‘een waar gebeurd verhaal’. In het boek zwerft Defonseca door Duitsland, Polen en Oekraïne, komt voorbij het getto van Warschau, steekt middelerwijl een Duitse soldaat neer én overleeft in een woud, samen met het roedel wolven. Ze vangt konijnen om ze op te peuzelen, gebruikt de pels om zich warm te houden en leert zelfs urineren als de wolven. Naar aanleiding van deze film ontmaskerde de Waalse krant Le Soir Defonseca als Monique De Wael, een Belgische, niet-joodse vrouw die haar ouders verloor nadat ze als verzetsleden waren opgepakt. Het verhaal bleek van geen kanten te kloppen, maar het duurde kennelijk toch flinke tijd voor er argwaan ontstond. Ook de chronologie was foutief: zo werden Belgische joden pas gedeporteerd in de zomer van ’42, en niet in de lente van ’41, zoals het boek beweert.

De uitleg van De Wael klinkt verward: „Ik heb me altijd joodse gevoeld. Ik ben alles door elkaar gaan halen.”

Lees verder over de mytificatie op nrc.nl/boeken.