Intelligente IQ-route op nieuwe TomTom Go

930_front_packshot_UK_ALG.jpgDe nieuwe Tomtom Go 530, 730 en 930 gebruiken extra informatie van wielomwentelingen van andere Tomtom-gebruikers om de daadwerkelijke snelheden op trajecten uit te rekenen.
Het systeem, IQ  Routes gedoopt, bestaat uit een database waarin twee jaar de gegevens zijn bijgehouden van Tomtom-gebruikers die hun ritinformatie anoniem willen delen. Op basis van het aantal gemeten wielomwentelingen wordt een betere inschatting van de rijtijd gegeven dan die van gewone kaarten, zei Tomtom-directeur Alexander Ribbink tijdens een persconferentie op de Cebit-beurs in Hannover.
Navigatiesystemen berekenen de aankomsttijd op basis van een gemiddelde snelheid, afhankelijk van het wegtype dat op de kaartdata wordt opgeven. Het IQ-systeem houdt rekening met doorstroomsnelheden op verschillende dagen (rijden op zondagochtend gaat sneller dan op een drukke maandagochtend). Ook zou IQ routes met veel opstoppingen (drukke winkelcentra, trage verkeerslichten of veel verkeersdrempels) beter kunnen omzeilen. Er zouden nu al 100 miljard wielomwentelingen in de IQ-database staan en er dagelijks 500 miljoen bijkomen, aldus Tomtom.
De IQ-dienst werkt alleen op de nieuwe Tomtom Go apparaten en is een aanvulling op de HD Traffic-dienst, die de actuele doorstroming berekent op basis van de bewegingspatronen van mobiele bellers. HD Traffic werd vorig jaar in Nederland gelanceerd en komt dit jaar in Duitsland op de markt. Ook daar gaat de verkeersinfo 9,95 euro per maand kosten.

HD Traffic zal straks ook een uitbreiding kunnen zijn op gewone Tomtoms van de x20 of x30-serie, door middel van een GPRS-modem die in de sigarettenaanstreker verdwijnt. Jammer: deze uitbreiding moet met een usb-kabel aan de Tomtom gekoppeld worden. De dradenwirwar op het dashboard wordt er dus niet minder op.

De nieuwe Tomtom Go 530, 730 en 930 komen in april op de markt en hebben ook een nieuwe manier om veranderingen in rijbaan weer te geven [zie foto boven]. De prijzen zijn nog niet bekend.

Lees hier meer over Tomtoms overname van Tele Atlas. 

Bekijk een kort demonstratie/reclame-filmpje van IQ Routes.

    • Marc Hijink