Ideaal eetlezen

500 g sjalotjes3 eetl. olijfolie (extra vergine)1 klein rood pepertje1 potje gezouten ansjovisfiletsca. 1 eetl. citroensap50 g groene olijven zonder pit1 eetl. fijngehakte dille1 stokbrood of 1 rond Marokkaanse bruin brood

De ondertitel van het boek – een jaar eten en drinken – doet ten onrechte denken aan een culi-scheurkalender met recepten. Het 543 pagina’s tellende boek van Adriaan de Boer Wat doet die kip in het aquarium (uitgeverij Atlas, 24,90) begint op 1 januari met een stuk over het ontbijt dat Samuel Pepys op nieuwjaarsdag 1661 zijn gasten voorzette: oesters, ossentong en ansjovis en eindigt op 31 december 1962 met een verhaal over nepprins Michael Alexandrovitch Dimitri Romanoff Obolenski, die op die datum zijn restaurant ‘Romanoff on the Rocks’ in Palm Springs wegens het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd sluit. Voor elke dag van het jaar reconstrueerde De Boer een onalledaagse gebeurtenis die met eten en drinken te maken heeft. Je zou dus in 2008 elke dag een stukje uit dit boek kunnen lezen en een héél jaar over het boek doen. Je kunt ook nieuwsgierig het personen- of zakenregister opslaan en opzoeken wie in hemelsnaam Gabriel Hanotaux is of wat De Boer te melden heeft over een plofkroket of het bijzondere broodje van chef-kok Scott McDonald van het Londense warenhuis Selfridges die een broodje bedacht dat 595 gram woog.

Het recept voor een borrelhap, een lekker belegd broodje. Snijd de gepelde sjalotjes in dunne ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de uiringen op een matig vuur in circa 20 minuten zacht en glazig. Snijd het pepertje in ringetjes en roer die na 15 minuten door de uiringen. Snijd het warme stokbrood in sneetjes of het warme bruine brood in punten. Schep eerst een laagje gebakken ui op de sneetjes. Leg er kruislings 2 of meer ansjovisfilets op en besprenkel met enkele druppels citroensap. Garneer met in plakjes gesneden olijf en strooi er tenslotte wat dille op. Vervang de gezouten ansjovisfilets eventueel door uit Spanje geïmporteerde pakjes boquerones frescos, gemarineerde pikante ansjovisfilets of ansjovisfilets met knoflook.

Anne Scheepmaker

Morgen: aardappelschotel uit de Franse Alpen

    • Anne Scheepmaker