HSBC hard geraakt door kredietcrisis

HSBC, de grootste bank van Groot-Brittannië, is hard getroffen door de kredietcrisis. HSBC, tevens een van de grootste banken ter wereld, moest vorige jaar 8,7 miljard pond (11,5 miljard euro) afschrijven als gevolg van de kredietcrisis en haar betrokkenheid bij de problemen op de Amerikaanse woningmarkt. De crisis brak vorig jaar uit toen bleek dat risicovolle hypotheken niet meer werden afgelost. Veel van dit soort hypotheken waren echter in nieuwe producten herverpakt en doorverkocht. HSBC boekte desondanks 10 procent meer winst dan in 2006 door „uitzonderlijke sterke” resultaten in Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika, zo maakte het concern vanmorgen in Londen bekend. De totale winst bedroeg 12,2 miljard pond.

De Britse bank is de eerste in een lange rij van financiële instellingen die deze week de jaarcijfers bekendmaken. Met de cijfers komt ook meer duidelijkheid over de schade die banken hebben geleden door hun investeringen in risicovolle producten die zijn gelieerd aan de Amerikaanse huizenmarkt. In Nederland publiceren de Rabobank en verzekeraar Aegon hun cijfers op woensdag en donderdag. De week wordt afgeloten door Fortis, de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar die eerder dit jaar al aangaf geraakt te zullen worden door de crisis. Hoe hard de klap bij Fortis zal zijn, is nog niet bekend. De afgelopen maanden moest een aantal Amerikaanse en Europese banken grote bedragen afschrijven of als verlies boeken omdat investeringen niets meer – of veel minder – waard bleken te zijn.

De afschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis vallen voor HSBC aanmerkelijk hoger uit dan die van andere grote Britse banken. Voor Royal Bank of Scotland, de tweede bank in het land, bleef die schade beperkt tot 2,5 miljard pond en voor Barclays tot 1,8 miljard pond. De koers van het HSBC-aandeel steeg vanmorgen op de Londense beurs met 1,9 procent. Beleggers gaven hiermee aan dat de schade meeviel, want de stijging van het aandeel vond plaats op een in mineur zijnde beurs. Overal in Europa daalden de indices op de stijgende bezorgdheid dat de Amerikaanse economie langzaam wegglijdt in een recessie.

Lees meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis