Heijnen mag week turnsters trainen

De geschorste bondscoach Esther Heijnen heeft via een advocaat gedaan gekregen dat ze tijdelijk mag trainen.

Advocaat Hein van der Put heeft een half uur voor het kort geding dat hij namens turntrainster Esther Heijnen had aangespannen een overeenkomst bereikt met de tegenpartij, turnvereniging De Hazenkamp uit Nijmegen. Beide partijen kwamen vanochtend overeen dat Heijnen tot en met vrijdag tussen één uur en half vijf trainingen mag verzorgen.

De turntrainster was twee weken geleden door De Hazenkamp op non-actief gesteld omdat ze medeverantwoordelijk zou zijn voor het verhogen van de kwalificatie-eis voor de Olympische Spelen op het onderdeel sprong. Daarmee zou Heijnen het belang van haar clubturnsters hebben geschaad. Heijnen vervult een dubbelrol. Ze is ook technisch adviseur van de turnbond (KNGU) en treedt op als bondscoach bij de bij EK’s, WK’s en eventueel de Olympische Spelen.

Wat is de reden dat het kort geding kon worden voorkomen?

Advocaat Van der Put: „Omdat De Hazenkamp pas op het laatste moment overstag ging. Om de afspraak te formaliseren, heb ik de afspraak tussen Heijnen en De Hazenkamp toch maar in een vonnis laten vastleggen.”

Vanwaar die haast met een geding?

„Vrijdagavond staat de tweede kwalificatiewedstrijd voor de EK, begin april in Clermont-Ferrand, op het programma. Het conflict tussen Heijnen en De Hazenkamp is bevroren. Ik ga deze week bekijken hoe het na vrijdag moet. Dan concentreer ik me op de vraag of Heijnen onrechtmatig uit haar functie is gezet.”

Lopen belangen van bond en club in dit geval niet erg door elkaar heen?

„Nee, omdat de training van de nationale ploeg door de aanwezigheid van topturnsters grotendeels plaatsheeft bij De Hazenkamp.”